Bakan Fahrettin Koca sağlık gündemini değerlendirdi

Bakan Fahrettin Koca sağlık gündemini değerlendirdi
Bakan Fahrettin Koca sağlık gündemini değerlendirdi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Durumu Bakanı Fahrettin Koca CNN Türk’te yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında sıhhat gündemini değerlendirdi. Alıştırma koşulları, afiyet personellerine yönelik zor ve şehir halkı hastaneleri ile hastanelerin koşullarına ilişkin bir çok soruyu cevapladı.

Afiyet Bakanı: Devlet hasta garantisi vermedi ViDEO

ÇALIŞMA KOŞULLARI VE YIPRANMA PAYI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık sektörü çalışanları çalışma koşullarına ilişkin çalışma koşullarının iyileştirildiği ve yıpranma paylarının da göz önünde bulundurulduğunu açıkladı.

Bakan Koca “Sağlık Durumu çalışanlarının çok önemsediği eskime payı laf konusuydu. Son düzenlemeyle birlikte o da yürürlüğe girmiş oldu.Sağlık Durumu çalıaşanlarımızın fazla önemli olduğunu, onların memnuniyetinin kayda değer olduğunu kasten çalışmalarımızı yaptık.” dedi.

Bakan Fahrettin Koca sağlık gündemini değerlendirdi

ŞİDDETE SIFIR TOLERANS

Bilhassa sağlık durumu sektöründe doktorlara yönelik uygulanan şiddete de değinen Bakan Koca, “Zorlama konusu da fazla manâlı bir madde.Zorlama kabul edilemez bir koşul. Baskı konusuyla ilgili son 4 yılın istatisatiklerine baktığımızda günlük 10-11 fiziki kuvvet olduğu, sözlü zorlama bunun 3 katı kadar olduğu bir dönemdeyiz. Bu konuyla iligli bir düzenlemenin gerekliliğ gündemdeydi, bir düzenleme yapılması gerekiyordu.” diyerek güçlü olarak mücadelenin peşini bırakmayacaklarını belirtti.

Yönetimle Ilgili önlemler değin toplumsal bilinçlenmenin de önemli bir konu olduğuna değinen Bakan Koca “Temelde toplumsal bilinçlendirmenin olması gerektiği kaannatindeyim. Bedensel şartların daha da düzeltili olması gerektiğini düşünüyorum. Çalışanlarımızın yorgunluğunu, yüklerinin azaltılması gerektiğini düşünüyorum. En son olarak asayiş tedbirinin devreye girmesi gerekebilir.” dedi.

Bakan Fahrettin Koca sağlık gündemini değerlendirdi

ZOR UYGULAYAN BAĞIMSIZLIK BIRAKILMAYACAK

Kamu çalışanına baskı uygulayanların cezalandırılması noktasında da manâlı çabaların sarfedildiğini bildiren Bakan Koca, şiddet uygulayanların gözaltına alınıp karakolda özgürlük bırakılmaması için her türlü cezai işlemin uygulanacağını açıkldı.

Sağlık Durumu Bakanı “Herhangi bir şiddet olayında şikayete konu olmadan, yani millet davası gibi yakalanması düşünülüyor. Vaktiyle yakalandığında bağimsizlik bırakılıyordu. Bundan Böyle karakoldan hür bırakılmayıp, mahkemeye sevkedilecek. Karakolda bağimsizlik bırakılamayacak.” dedi.

Bakan Koca aynı zamanda bu yönetimsel cezaların para cezasıyla bırakılmaması adına faaliyetler yürütüldüğünü belirterek “Bizim sahada gördüğümüz konu cezaların ötelendiği, paraya çevrildiği olayları fazla görüyoruz. Şimdilik bu konuda bir düzenleme değil. Fakat bu konuda hak sisteminde genel bir düzenlemenin yapılması gerektiğ kanaatindeyim. Bu olayı da yer yer gündeme getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

DEVLET HASTANELERİNDE İYİLEŞME

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca hastanelerdeki kapasite artışı ile birlikte verilen hizmetin en üst seviyeye çekilmesi için mücadele sarfedildiğini ve bu yönde çalışıldığını söyledi.

“Devlet hastanelerinde 107 bin yatak vardı. Bunların yalnızca 7 bini nitelikliydi. Hastanelerimizin ömrü ortalama 48 yıldı. Yani depreme dayanıklılık açısından ve hizmet açısından tatmin edici değildi. Bizim göreve geldiğimiz dönemde bu süre 17 yıla indi. 2023 yılında hastanelerimizin toplam yatak kapasitesi 150 bin olması ve tamamının nitelikli olması hedeflendi. Büyük Kasaba hastanelerini bir hastane şehri gibi planlıyoruz.” diyen Bakan Koca hedeflerinin bölgedeki en üst düzeyde hizmet etmek olduğunu belirtti.

KENT HASTANELERİ

Büyük Kasaba Hastanelerinin üniversite hastane olacağını açıklayan Bakan, hastanelerin üniversitelerin kullanımına açık hale getirileceğini belirtti.

Sağlık Durumu Bakanı “Kanun tasarısında çok gündeme gelmedi. Bundan sonraki dönemde birdenbire pozitif üniversite ile işbirliği ile birlikte başvuru formu protokolü yapabiliyor olacak. Çoğu markalaşmış ünversitelerimizle işbirliği yapabiliyor olacak. Şehir Halkı hastanelerini üniversiteler hastanesi haline getirecek yapıyı kurmuş olacağız. Bilhassa üniversitelerle işbirliği içinde çalışılacak ve birlikte tatbik sağlanacak.” dedi.

Bakan koca hastanelerdeki hasta garanti konusunun da yanlış değerlendirildiğini belirtti. “Şehir Halkı hastanelerinde hasta garantisi konusunda hatalı kanılar var. Buradan çok net ifade ediyorum. Şehir Halkı hastanelerinde ne Afiyet Bakanlığı ne de Define va Maliye Bakanlığı hiçbir şekilde borç üstlenim anlaşması imzalamamıştır. Şehir Halkı hastanelerinde muayene ya da poliklinik hizmetlerin de ne de ameliyat doluluk oranında ne yatak doluluk oranında ne hasta sayısında herhangi bir garanti yoktur. Çok net bir şekilde ifade ediyorum.” diyen koca böyle bir vaat bulunmadığının altını çizdi.

ARSA YALANI

“Şehir hastanelerinde arsaların firmalara ücretsiz verldiği iddiaları söz konusu yok. Yapılan sadece şu, üst tatbik hakkı 25 sene için veriliyor. Mülkiyeti en ince ayrıntısına kadar bizde. Zaman sonunda yapı ve içerisindekiler dahil herşeyiyle bize devredilecek.  Peki olan nedir? Görüntüleme ve labaratuar hizmetlerinde ilk yüzde 70’e  yüzde 40’a indirim alıyoruz.”

ORGAN BAĞIŞI

“Kadavradan oranımız düşükken canlıdan bağışta dünya ortalamasının çok fazla üzerindeyiz. Kadavra noktasında gelinen bir bilinçlendirme olmadığını görüyoruz. Bu konuda bir kampanya başlatarak, toplumsal bilinci oluşturmayı düşünüyoruz. Eylem planı şeklinde düşünüyoruz.”

SAĞLIKTA TASARRUF VE HAP

“Sağlıkta tasarrufu dikkate almak istemiyoruz. Biz ama israfta tasarrufu yapabiliriz. Özellikle ameliyetların yapılıp yapılmadığı konusu gündem oluyor. Geçen yıl 13,5 milyon ameliyat yapıldı. 2018’de ise yüzde 11 artışla 14,7 milyon civarında gerçekleşmiş olacağını öngörüyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu değin geniş sağlık sigortası değil. Tüm vatandaşlarını doğduğundan itibaren kapsayan tek ülkeyiz.Buna karşın salık harcamalarımız da OECD ortalamasının fazla altında.”

“Bir öteki kayda değer konuda hap konusu. Ruhsatı olan her hap sigorta zarfında… Ruhsatlı ilaçların hepsini mutlak olarak ödüyoruz. Bir şekilde literatürde, ve hekimin yerinde gördüğü ilacı dışarıdan tedarik ederek ödüyoruz.MR ve tomografi başına manzara sayısı OECD ortalamanın üzerinde. Bununla ilgili bir e-Nabız sistemimiz var. artık e-Nabız’da hangi ekime gittiğimi, hangi tetkikleri yaptığımıza online olarak oluşabilmek muhtemel.”

TEK MÜŞTERI SİGARA PAKETİ

“Türkiye’de tek müşteri sigara uygulaması devreye girecek. Tek alici, tek renk, logo yok ve ismi yüzde 5’i geçmeyecek. Üzerinde uyarıların olduğu bir kanun maddesiydi. Genel Kurul’dan geçti yakında yasalaşacak.”

PERSONEL ALIMLARI DEVAM EDİYOR

“Biz ilaçta, ameliyat vb uygulamalar hiçbir sorun oluştumamak noktasında gayret içerisindeyiz. 44 bin adetten oluşan büyük kasaba hastanelerinin devreye girmesi açık havada, 2023 yılına değin olan süreçte sağlık durumu yatırımlarını daha önce planladığı gibi devam ediyor olacak. Kamu özel işbirliği açık havada 2023 yılına değin keza 14 bine yakın hastane inşaatımız tamamlanıyor olacak. Şehir Halkı hastaneleri 44 bine ek olarak 14 bin yatak ilave gelecek. Bunlara paralel olarak. ilgili personel alımı devam ediyor olacak.”

ÇOK KONUŞULAN KANUN TASLAĞI

“Sağlıkla ilgili kanun taslağı fazla konuşuldu. Hiç konuşulmayan fakat bizim çok önemsediğimiz bir madde vardı. Ulus hastanelerinden 21 tanesine 21 üniversite ile birlikte başvuru formu protokolü var. İşbirliği ve birlikte kullanım biçiminde… bunun dışında sağlık durumu bilimleri üniversitemiz var. Bu üniversite ile 53 hastane birlikte hareket ediyor.”

“Bundan sonraki süreçte, protkol imzaladığım üniversitelerimizin eğitimdeki katkısını da performansa bağlayan bir döneme geçiyoruz. En geç 3 ay içerisinde vermek zorundayız. Çoğunlukla eğitim araştırma hastanelerinde, öğretim üyerlerine hasta baktırdığımız düşüncesi yaygın. Bundan sonra bu üniversitelerin öğretim personeli ile sözleşmeye bağlıyoruz.”