Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki 2 bin 200 takvim Antik Büyük Kasaba içinde, şehrin tanrısal alanı Athena Tapınağı’nın fazla sayıda kalıntısının su kuyusundan çıktı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, yaklaşık 9 metrelik su sarnıcında ulaşılan kalıntıların Bizanslılar göre gömüldüğünü söyledi.
MİLATTAN ÖNCE 8’İNCİ YÜZYIL
Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiol kentinden biri olan, tarihi M.Ö. 8’inci yüzyıla dek uzanan Köseler Mahallesi yakındaki Aigai Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları tarihe ışık tutuyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kazıbilim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin kazıya başkanlık ederken, arkeoloji bölümü öğrencilerinden oluşan 32 kişilik takım tayin yapıyor. 2004 yılından beri sürdürülen kazılarda, antik kentin ancak yüzde 1’lik kısmının ortaya çıkarılabildiği belirtildi.
Kazılar hakkında data veren, bu sene çalışmaların kutsal alanlarda sürdüğünü, Athena Tapınağı’nı ortaya hariç tutmak için çalıştıklarını ifade eden Kazı Başkanı Doç. Dr. Sezgin, “2004 başlayan kazılarda özellikle kamu yapılarına yoğunlaştık. Meclis binasını kazdık, antik yolları ortaya çıkardık. Kentin yüzde 1’i ancak ortaya çıkarılabildi. Athena kutsal alanı ise kentin en büyük kutsal alanı. Burada büyük bir tapınak ve önünde sunak var. Elimizdeki arkeolojik veriler, bu tapınağın Athena Tapınağı, önündeki sunağın da Zeus Sunağı olduğunu gösteriyor. Sunağın dibinde büyük bir sarnıçla karşılaştık. Su kuyusunun içinde tapınakla ilgili çok artı buluntuyla karşılaştık. Tapınak yıkıldıktan daha sonra enkaz su sarnıcının içine gömülmüş. Tapınakla ilgili fazla fazla bilgimiz yoktu. 13’ncü yüzyılda buraya gelen Bizanslılar tapınağın bütün enkazını sarnıcın içine doldurmuşlar. Sarnıcın derinliği yaklaşık 9 metre civarında. Hala tapınakla ilişkili parçalar çıkıyor. Bu tapınak günümüzden takriben 2 bin 200 yıl öncesine ait. Kent 3’üncü yüzyılda terk ediliyor. Kenti terk eden ahali, Pagan dinine inanıyor. Yani fazla tanrılılar. Yaklaşık bin yıl daha sonra gelen Bizanslılar, pagan dininin tapınaklarını imha etmek istiyor. Sarnıcın içine Bizanslılar, enkazı doldurmuş. Sarnıçtan çıkan kalıntılarla tapınağın neye benzeyeceği konusunda bilgimiz olmaya başladı. Tarihin içinden tarih çıktı. Sarnıcın içine atılmasaydı, parçalar ola ki diğer yerlere götürülecekti” dedi.
ZİYARETÇİ SAYISI SON 5 YILDA 5 KAT ARTTI
Aigai Antik Kenti’ne son dönemde çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade eden Doç. Dr. Sezgin, “Bilhassa bahar aylarında ziyaretçi sayısı yoğunlaşıyor. 5 sene öncesine kadar ziyaretçi sayısı 5 kat arttı. Yurtdışından da ziyaretçiler geliyor. 2004 yılından bu yana sürdürülen çalışmalarda fazla sayıda eser ele geçti. Her sene sonunda kazıda ortaya çıkarılan eserler, Manisa Müzesi’ne teslim ediliyor. Depolarda çok sayıda Aigai eseri var. Yapımı süren yeni arkeoloji müzesinde özel bir Aigai salonu olacak ve eserler orada sergilenecek. Kazıda ortaya çıkarılan eserlerden biri Hestia tanrıçasıdır. Kentin birliğini, dirliğini sağladığına inanılan bir heykel. Takriben 2 metre 60 santim boyunda, görkemli bir tanrıça heykeli. Bu heykel oldukça alımlı” diye konuştu.