Apollon Tapınağı mitolojik farelerine kavuştu

Apollon Tapınağı mitolojik farelerine kavuştu
Apollon Tapınağı mitolojik farelerine kavuştu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde yer alan ve mitolojiye göre 2 bin sene önce Apollon Smintheus Kutsal Alanı’nda yaşadığı söylenti edilen fareler, minyatür heykellerle canlandırılarak tapınağın basamaklarına yerleştirildi.

Ziyaretçileri tapınağın basamaklarında karşılayan ve büyük alaka görebilen 73 adet fare heykelinden, 100 adet daha yaptırılacak.

38 YILDIR ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına bölgedeki kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Prof. Dr. Coşkun Özgünel,  yaptığı açıklamada, 1980 yılından bu yanlamasına bölgede çalıştıklarını hatırlattı.

HOMEROS’UN DESTANINDA YER ALDI

Bölgenin Troia Savaşları’na da büyük katkısı olduğunu dile getiren Coşkun Özgünel, buradaki Apollon Smintheus Tapınağı’nın frizlerinde, Homeros’un İlyada destanında anlattığı Troia Savaşları’nın betimlendiğine işaret etti.

FARELERİN BÖLGE İÇİN ÖNEMİ

Coşkun Özgünel, “Bizim burada tapınağımız dek önemli diğer taraftan farelerimiz var. Bu fareler de Apollon kültürüyle ilgili. Smintheus bu bölgede ‘fare’ adı ile anılıyor. Apollon’un da çoğu manâlı görevleri var. Bu fareli Apollon’un en büyük görevi halkına zulmeden idarecileri cezalandırmak. Tarlaları, çiftçileri rahatsız eden, yok eden fareleri de oklarıyla öldürmek. Veba mikrobunu, daha fazla halkına ızdırap edenlere oklarıyla veriyor ve onları cezalandırıyor. Bu anlamda Apollon’un fareleri alan içinde fazla kayda değer. Biz de bu konuya dikkati sürüklemek için minyatür fareler hazırladık ve onları tapınağın zemininden üst noktaya değin olan alana yerleştirdik.” dedi

Apollon Tapınağı mitolojik farelerine kavuştu

“FARELERİ GÖRENLER ŞAŞIRIYOR”

Coşkun Özgünel, “Burada Apollon’un bölgemiz için fazla önemli olan mitolojik fareleri için gerçek boyutta yani tarla faresi olarak sözcük grubu ettiğimiz büyüklükte fare heykelleri yaptırdık. Birincil etapta 73 adet heykeli tapınak çevresine yerleştirdik. Önümüzdeki süreçte 100 adet daha yaptıracağız. Buraya gelenler fareleri görünce fazla şaşırdılar. Çok ilgilerini çekti. Fareleri ve tapınağı fotoğraflayıp cep telefonlarıyla arkadaşlarına gönderiyorlar. Bu paylaşımlar bizi de fazla sevindirdi.” şeklinde konuştu.

Apollon Tapınağı mitolojik farelerine kavuştu