Antoninler Çeşmesi’nden 1800 yıldır aşk akıyor

Antoninler Çeşmesi'nden 1800 yıldır aşk akıyor
Antoninler Çeşmesi'nden 1800 yıldır aşk akıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Burdur’un Ağlasun ilçesindeki, UNESCO Dünya Servet Geçici Listesi’ne 2009 yılında giren, geçmişi milattan önce 3000 yılına dayanan Sagalassos Antik Kenti, sahip olduğu Roma dönemi mimari eserlerin başında gelen yüzlerce takvim antik suyun aktığı Antoninler Çeşmesi ile diğer antik kentlerden ayrılıyor.

Üç bine yakın taşın birleştirilerek 400 yapı bloku halinde yeniden restore edilen çeşme, yukarı agora bölümünde tarihe şahitlik ediyor.

Bin 750 metre yüksekte, bugün hala çalışan ender çeşmelerden biri olan Antoninler, kenti ziyarete gelen turistlerin alaka odağı oluyor.

8 SENE ÖNCE ZİYARETE AÇILDI

Kazı başkanı Belçikalı Prof. Dr.Jeroen Poblome, yaptığı açıklamada, Antoninler Çeşmesi’nin Sagalassos’un en özel yapısı olduğunu söyledi.

Çeşmesinin önceki kazı başkanı Prof. Dr. Marc Waelkens’ın çalışmaları sonucu ortaya çıkarıldığını açıklayan Poblome, çeşmenin 2010 yılında ziyarete açıldığını belirtti.

Prof. Dr.JeroenPoblome, inşa çöktükten sonra parçaları dağıldığı için birleştirilmesinin fazla vakit aldığını vurgulayarak, “Çeşmeyi baştan ayağa kaldırmak için misal bir resim yoktu. O yüzden fazla incelemek gerekiyordu. Marc Bey’in ekibinin araştırmaları sonucu bu ülkü getirdiler.” dedi.

Antoninler Çeşmesi'nden 1800 yıldır aşk akıyor

160 – 180 YILLARI ARASINDA YAPILDI

Sagalassosluların kentin gücünü göstermek için bu denli büyük yapılar inşa ettiklerini dile getiren Poblome, “Sagalassos’un en önemli ailesi kadar bu çeşmenin yaptırıldığını yazıtlardan biliyoruz. Milattan sonra 160-180 yılları aralarında yapıldı. ‘Antoninler Çeşmesi’ diyoruz çünkü Roma İmparatorlarında Antoninler dönemine eşit geliyor. Bu yüzden adını böyle koyduk.” ifadelerini kullandı.

Antoninler Çeşmesi'nden 1800 yıldır aşk akıyor

“HEYKELLER DEĞIŞTIRILMIŞ”

Poblome, dünyadaki bütün antik kentlerde çalışan çeşme sayısının üç olduğunu dile getirerek, “Bunlardan ikisi Sagalassos’ta biri Geç Helenistik minik çeşmemiz ve Antoninler Çeşmemiz, üçüncüsü ise Yunanistan’da. Antoninler Çeşmesi fazla zengin bir yapı. Çeşmenin üstteki parçalarını kireç taşından yapmışlar mermere yakın dekorasyon için fazla yerinde bir taş. Sütunlarını ise diğer yerlerden getirdikleri renkli mermerlerle yapmış. Bu mermerler suda parladığı için binayı fazla varlıklı gösteriyor. bununla beraber çeşmenin en sağ ve en solunda Dionysos Tanrısı’na ait heykeller var. Bunlar orijinal pozisyonda duruyorlar. Diğer heykelleri başka bir yerden büyük ihtimal bir tapınaktan veya tiyatrodan getirdiler. Çeşmeyi en az milattan sonradan 7. yüzyıla dek kullandıklarından içinde yer alan heykelleri zaman zaman değiştirmişler.” diye konuştu.

Antoninler Çeşmesi'nden 1800 yıldır aşk akıyor