Antep kilimciliği geleceğe aktarılıyor

Antep kilimciliği geleceğe aktarılıyor
Antep kilimciliği geleceğe aktarılıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kilimcilik, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) El Sanatları Koruma ve Geliştirme Merkezinde düzenlenen eğitimlerle gelecek nesillere aktarılıyor. Merkezde üniversite personelinden öğrencilere ve denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülere dek birçok kesime eğitim veriliyor.

Geçmişte çukur ve asma  tezgahlarda pamuk ipliğinden öküz, deve ve at tüyü ile koyun yünü ve keçi kıllarının karışımıyla yapılan Antep kilimi, artık akrilik, kadife ve polyester ipliklerle turistik amaçlarla dokunuyor.

Antep kilimi, baklava dilimi, hap bap (nalın) ayağı, kuş kanadı, zincir göbek, dirsek göbek, pençe göbek, çarkıfelek, parmak göbek ve atom göbek adı verilen motiflerle süsleniyor.

“KİLİMCİ OLMAYANA KIZ VERMİYORLARDI”

GAÜN El Sanatları Koruma ve Geliştirme Merkezi eğitmenlerinden Ahmet Özbek, “Vaktiyle bir gereksinimdi, ihtiyaçtı. Herkesin evinde birer tezgah vardı. Pamuğu da bağında, bahçesinde yetiştirip kullanırlardı. Kilimcilik şehirdeki başlıca 4-5 meslekten biri olduğu için kilimci olmayana kız vermezlerdi. Sabahleyin akşama değin bir kilim dokuyorsun, öbürleri adeta leblebi gibi döküyor kilimleri. Şehreküstü’de çalışırken yanımda 12-13 insan vardı.” dedi.

Antep kilimciliği geleceğe aktarılıyor

“BU MESLEĞİ YAŞATMAK İSTİYORUM”

Ahmet Özbek, “Zamanla bırakanlar oldu. Bir ara baştan toparlamaya çalıştık lakin olmadı. Bu sanatı yaşatmak için üniversiteye geldim. Halen uğraş sarf ediyorum. Üniversitede bulunma amaçlarımızdan biri Gaziantep’te el sanatlarını koruyacak, geliştirecek kişileri geliştirmek. Bu bayrağı birinin eline tutturmamız, teslim etmemiz lazım. Gerek öğrencilerimize, gerek projelerde çalışan arkadaşlarımıza elimizden geldiğince bilgilerimizi, birikimimizi aktarıyoruz.” diye konuştu.

Antep kilimciliği geleceğe aktarılıyor

“HALA ILGI VAR”

Ahmet Özbek, ahşaptan asma tezgahlarda eğitim verdiklerini dile getirerek, kilimciliğe hala alaka olduğunu anlattı. Kilimciliğin el emeği olduğu için çok değerli olduğunu ifade eden Özbek, “En büyük özelliklerinden biri kenarlarının sabit olması, mekiklerin dönüşlü olması ve yalınlık. bununla beraber iki tarafının da kullanılabilir olması.” dedi.

“PROJELERİMİZ VAR”

Merkezlerinin okul gibi faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Ahmet Özbek, “Biz burada kesintisiz eğitimler düzenliyoruz. Üniversite personeli, öğrenciler istedikleri vakit gelip eğitim alıyor. Hem 9 aydır Sosyal Takviye Programı zarfında denetimli serbestlikten yararlanan kursiyerlerimiz var. İçlerinde fazla kabiliyetli olanlar var. Kendileri için bir iş kapısı oldu. bunun dışında üniversitenin halıcılık, tekstil mühendisliği gibi bölümlerinden gelen arkadaşlara tezgâhtar oluyoruz. Her daim data aktarıyoruz. Geleceğe karşın projelerimiz var. Bu sanata meraklı olan vatandaşlarımıza da kurs vermeyi planlıyoruz.” biçiminde konuştu.