2016 – 2017 eğitim öğretim yılı içinde yapılan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen TEOG sınavı ne zaman? Lise eğitimine devam edecek öğrenciler için en önemli sınavların başında gelen TEOG sınavı Nisan’ın kaçında? İşte Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı takvimi
2016 – 2017 eğitim öğretim yılı içinde TEOG sınavı ne zaman olacak? İşte yanıtı;
2017 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) resmi internet sitesinde açıklanan 2017 yılı sınav uygulama takvimine göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında düzenlenecek ikinci dönem merkezi ortak sınavlarının 26-27 Nisan 2017’de gerçekleştirileceği belirlendi.
Ortak Sınavlar birinci gün oturumlarındaki dersler başlama saatleri, soru sayısı ve süreleri şöyle:
09.00 Türkçe 20 soru 40 dakika
10.10 Matematik 20 soru 40 dakika
11.20 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 20 soru 40 dakika
Ortak Sınavlar ikincci gün oturumundaki dersler, başlama saatleri, soru sayısı ve süreleri şöyle:
09.00 Fen Bilimleri 20 soru 40 dakika
10.10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 20 soru 40 dakika
11.20 Yabancı dil 20 soru 40 dakika
TEOG SINAVI ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE KRİTİK ÖNERİLERİ
Sınav sonucuna değil, sorulara odaklanmanın da önemine dikkat çeken Varol, “Bazen öğrenciler sınavın sonucunu düşünmekten sınava odaklanamıyor. Bu nedenle ailelerin çocuğu sonuca değil, soru çözmeye teşvik etmesi başarıya daha çok katkı sağlıyor. Öğrenciye özgüven artırıcı konuşmalar yapılması ve gerçekçi olarak eksiklerin üzerine gidilmesi önemlidir” diye konuştu.
Her testten 20 soru var, yanlış doğruyu götürmez
Özgüvenin az olması sınava negatif etki yapabilir ancak özgüvenin çok yüksek olması da bazen sınav sonuçlarını olumsuz etkiler diyen Varol, şunları kaydetti. “TEOG sınavları zamanlama olarak diğer seçme ve yerleştirme sınavlarına oranla daha geniş bir süreye sahip sınavlardır. Her test 20 tane soru sorar, 40 dakika verir ve yanlış doğruyu götürmez. Bu 20 sorunun hepsiyle uğraşmak, sonuna kadar hepsini yapmak önemlidir. Matematik ve Fen ve Teknoloji testlerinde sınavı bitirdikten sonra soru kâğıdının üzerinden çözümlerini silip bastan tekrar çözmek, bulunan çözümleri yerine koyarak kontrol etmek hataların önüne geçmek için iyi bir yoldur. Türkçe ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavlarında soruları tane tane okuyup sorunun kendi bütünlüğü içinde değerlendirip yapılması çok önemlidir. Özellikle paragraf ve metin verilen sorularda soruyu paragrafa göre cevaplamak gerekir.”
Bilmediğin soruyu boş bırakma, en oluru işaretlenmeli
Çocuğun kendi kendini “ben bu sınavı başarırım” diye motive etmesinin sonuçları pozitif anlamda bir tık daha ileri götürdüğünü anlatan Varol, “TEOG gibi yanlışların doğruları götürmediği bir sınavda çocuğun bilmediği soruyu boş bırakmaması gerekir. Ancak cevap verirken en olurunu bulmaya çalışıp onun üzerinden işaretleme yapması önemlidir” şeklinde konuştu.
TEOG SINAV SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?
Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır. Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır. Her adayın cevap kâğıdı, optik okuyucuyla okutulacaktır.
Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.
Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı;
[(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.
8’inci sınıfta her dönem için uygulanan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.
Salon görevlilerince kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin, kopya sonucu iptal edilen o dersin sınavı puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır.
Engelinden veya başka bir sebepten dolayı herhangi bir dersten muaf olan öğrencilerin ortak sınav puanı, yıl sonu başarı puanı hesaplamasındaki usullere uygun olarak hesaplanacaktır. Tüm hesaplamalar virgülden sonra dört basamağa kadar yapılacaktır.
Soru iptali olması durumunda ilgili soru o ders sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecektir.