Veysel, aşk türkülerinden çekinirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlediği “Edebiyat Söyleşileri” programında, Edebiyatçı Yazar Sadık Yalsızuçanlar, dünyaca ünlü Halk Ozanı Âşık Veysel’i anlattı.

HER KUŞAK VEYSEL’İ TANIMALI

Âşık Veysel’in kuşaklar yenilendikçe hatırlanması gereken bir ozan olduğunu söyleyen Sadık Yalsızuçanlar, “Çağdaş Türk şiirinin geleneksel tarzda şiirler yazan bilge şairlerinden biriydi Veysel. Her dönemde yaşayan insanımız kendisini tanımalı” ifadelerinin ardından Veysel’in hayatından kesitler aktardı.

GÖNÜL GÖZÜYLE GÖRÜRDÜ

Gözleri görmeyen Âşık Veysel’in, “Kör olmasaydım çoban olurdum, kör oldum, Veysel oldum, şair oldum” sözlerini hatırlatan Yalsızuçanlar, “Körlüğünden hayatı boyunca memnundur, hiç şikayet etmemiştir. O, gözleri görmeyenlerin birçoğunda olan özelliklere sahipti. Bir insana dokunarak, konuşarak, sesinden tanırdı. Veysel karşısındaki insanın huyunu, mizacını, kalbini de bilirdi, anlardı. Güzel insanların güzelliklerini bilirdi. O’na göre herkesin kendinde bir resmi vardı” diye konuştu.

‘KINARLAR’ DİYE AŞK TÜRKÜLERİNİ OKUMAMIŞ

Veysel’in, ufak bir köyde yaşadıkları için yanlış anlaşılmaktan çekinip kendine ait türküleri kalabalıklarda okumadığını söyleyen Yalsızuçanlar, “Veysel, küçük bir köyde yaşadığı için uzun süre kınarlar diye şiirlerini hiç okumamış. Kendi eserlerini Sivas Aşıklar Bayramı’nda da söylememiş. Ustalarına ait ve anonim türküler söylemiş. Bunu da ‘Türkülerim aşk üzerine. Küçük yerde yaşıyoruz, kızlar var. Çocuklarına, kızlarına yazdım sanıp kınarlar’ diye açıklamış” şeklinde konuştu.

Programın sonunda  Yalsızuçanlar, Âşık Veysel ile ilgili dinleyenlere sorular sordu. Doğru cevap verenlere kendi kitaplarından hediye etti.