Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayder’i kirlettik, rezil ettik” çıkışı ile gündeme gelen Rize‘nin meşhur gezim merkezi Ayder Yaylası için harekete geçiliyor.Yaylada, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğünde, 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı Kentsel Dönüşüm Projesi ile altyapı ve ulaşım sorunları çözülecek, dikey yerine en fazla 2 kattan oluşan yatay yapılar inşa edilecek. Proje kapsamında ilk olarak bin 800 araçlık otopark ile kaplıca oteli inşa edilecek.
21 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN İMAR PLANI HAZIRLANMADI
Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası, 1987 senesinde Bakanlar Kurulu sonucu ile ‘Gezim Merkezi’ deklare edildi. Bununla beraber belediye mücavir alanı olan ve naturel güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonrasında gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 senesinde Ulusal Park, 1998 senesinde ise Naturel SİT Alanı duyuru edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 senesinde da Bakanlar Kurulu kararıyla, ‘Kültür ve Gezim Koruma Gelişim Bölgesi’ deklare edildi. Bu gelişmelerin peşinden yayla için yasaya nazaran 2 yıl içinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Sadece, aradan 21 yıl geçmesine karşın yayla için bayındır planları hazırlanmadı.
KAÇAK YAPILAR YÜKSELDİ
Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun sadece projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün naturel hususi durumunu yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşa edilmiş olduğu yayla ve çevresinde yüzlerce şahıs, kaçak yapılaşma ile SİT ve Ulusal Park yasalarına muhalefetten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu nedeni öne sürülerek yıkım sonucu aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yöntemiyle açık ihaleye çıkıldı. Sadece yıkım ihalesine katılan şirket olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı. 5 ayrı koruma sonucuna karşın kaçak yapıların yükseldiği Ayder Yaylası’nda TOKİ tarafınca uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için 5 değişik yayla modeli hazırlandı. Uygulanacak modelde dikey yerine en fazla 2 kattan oluşan yatay yapıların yer alması öngörülüyor. Proje, kaplıca merkezi yıkılarak yerine kaplıca oteli ile yer altına otopark yapımı ile başlamış olacak.
“1800 ARAÇLIK OTOPARK YAPILACAK”
Rize Valisi Kemal Çeber, Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm projesi uygulanacağını belirterek, “Kentsel dönüşümle 1800 araçlık otopark inşaatı planlanıyor. Yaptığımız otoparkın üstü de yemyeşil olacak, insanoğlu otoparktan indirilmiş olduğu zamanda seyir terasları şeklinde o güzellikleri görecekler. Ayder’in girişinde ilk olarak ‘otoparktan başlamış olalım’ dedik. Gidenler hem trafik sıkıntısı çekmesin, meydana getirecek olduğumuz şeyin emareleri orada görülsün hem de gömü arazileri daha yoğunlukta olduğundan en sıhhatli başlama yeri bulunduğunu düşündük. Ondan sonrasında da bir değişim eğer olmazsa termal otelin bulunmuş olduğu bölüm ticari alanlardan başlayacağız. Sonrasında 3-4 etaplık bir proje halinde hepsini tamamlayacağız.” dedi.
“3 YILDA TAMAMLANACAK”
Projenin kolay olmadığını sadece 3 senelik süreçte tamamlanmasının hedeflendiğini de kaydeden Vali Çeber, “Hala arkadaşlarımız teknik anlamda hem zemin hem binaların şekli hem binaların oturumu hem alanların kullanımı şeklinde çalışmalara devam ediyor. Bu oldukca kolay bir iş değil. Oradaki mekan sahiplerinden tutun da yerli bizim hemşehrilerimize kadar, ondan sonrasında bu işi ticari anlamda şekillendirecek arkadaşların fikirleri alınıyor. Mevzuat üstüne bunlar oturtulmaya çalışıyor var ise bir mevzuat değişikliği bunun üstünde çalışılıyor fakat 3 senelik bir süreç sonunda bunu tamamlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
“AYDER’İ KİRLETTİK, REZİL ETTİK”
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ağustos 2017’de, katılmış olduğu AK Parti Rize İl Başkanları Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısında, Ayder Yaylası ile ilgili, “Şu anki Ayder Yaylası bizim temsilimiz olması imkansız. Tanrı’ın bizlere verdiği Ayder bambaşka, fakat biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik. Ayder’i kentsel dönüşüm, değişimle şanına yakışır bir hale getireceğiz. Aynı değişiklik dönüşümü de Uzungöl’de yapmamız lazım” değerlendirmesinde bulunmuştu.
AYDER YAYLASI NEREDE?
Ayder Yaylası, Çamlıhemşin kazasının 19 kilometre güneydoğusunda, bin 350 metre yükseklikte yer ediniyor. Fırtına Deresi süresince eşi olmayan tabiat güzellikleri izlenerek erişilen Ayder Yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleleri, bölgesel mimarideki evleri, çiçekleri ve bu çiçeklerden elde edilmiş balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar’a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bulunuyor. Yazları yerli ve yabancı turistler 55 aşama sıcaklıktaki şifalı kaplıca suyundan yararlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmal, iç, hanım ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Yaylada trekking, cip safari, foto safari, kampçılık, dağcılık şeklinde birçok gezim aktivitesi de yapılıyor. Ünlü gezim merkezi Ayder Yaylası’nda, görüntü kirliliği oluşturduğu nedeni öne sürülerek tartışılan, 1 Eylül’e kadar süre verilen salıncakların tamamı da kaldırılmıştı.