Rusya Federasyon Konseyi Bilgi Komitesi Başkanı Aleksiy Puskov, konuyla ilgilli yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın açıklamaları Rusya ve Türkiye liderlerinin görüşmesine bir yanıt” ifadelerini kullanarak, olayın Ukrayna’nın provokasyonu olduğunu öne sürdü.
UKRAYNA ELÇİLİĞİ: “PROVOKE EDEN RUSYA”
Ukrayna ’nın Türkiye elçiliğinden yapılan açıklamada, Rusya ’nın Karadeniz ’deki kavgacı tavrı için, “Karadeniz ve Azak Denizi’nde sergilediği provokatif eylemler sınırı aştı. Rus gemileri navigasyon özgürlüğünü ihlal ederek Ukrayna gemilere karşısında hileli yere kuvvet kullanmıştır. Bu nesil kavgacı faaliyetleri BM Antlaşması ve BM deniz Hukuku Sözleşmesinin ihlali olarak değerlendiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.
KERÇ BOĞAZI SORUNU
Azak Denizi ve Kerç Boğazı 2003 tarihli bir uzlaşma ile Ukrayna ve Rusya’nın karşılıklı karasuları olarak belirli olsa da, Moskova’nın Kiev’e ait Kırım Yarımadası’nın 2014 yılında önce işgal daha sonra ilhak etmesi ile birlikte boğazın ve iç denizin giriş ve çıkış kontrolü en ince ayrıntısına kadar Kremlin’in eline geçmiş durumda.
Rusya, Kırım’ı ilhak ettikten sonra Kerç Boğazı üzerine inşa ettiği köprünün açılışını ise bu yılın Mayıs ayında yaptı.
Ukrayna’da 2014 yılında yaşanan hükümet karşıtı protesto gösterileri ile başlayan süreçte ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Kiev arasında çatışmalar yaşanmış, ilhak süreci de benzer dönemde meydana gelmişti.
Kırım Türklerinin boykot ettiği münakaşacı referandumla bölgeyi denetçi Rusya’ya Batılı ülkeler yaptırım uyguluyor.