Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega ABD’ye Rest Çekti

Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega ABD'ye Rest Çekti
Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega ABD'ye Rest Çekti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, “ABD’nin yapacağı en iyi şey burunlarını içişlerimize sokmamak olur” dedi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, BM Güvenlik Konseyi’nin bugün yapılan toplantısında ülkedeki durumun incelenmesine karşın alınan kararına karşı çıktı. Ortega, ABD’yi 18 Nisan’dan bu yana ülkede sürmekte olan sosyal ve politik krizlerin dışında kalmaya ağırlama etti. Başkent Managua’da düzenlenen yürüyüşe katılan Cumhurbaşkanı Ortega, “Amerika’ya ne aramak isteriz? Eğer Nikaragua halkına yardımcı olmak istiyorlarsa, barışa katkıda bulunmak istiyorlarsa yapabilecekleri en iyi şey Nikaragua’ya, Nikaragualılara saygısızlık etmemek olsun” restini çekti.

“Mücadeleyle savaşmak, mermilerle savaşmaktan daha iyidir”

Ortega, Washington’un Nikaragua’ya müdahale ettiği zamanları, “maalesef daha fazla acıya neden oldu” diye hatırlattı. ABD’yi iç karışıklıkların nedeni olarak suçlayan Ortega, “Mücadeleyle savaşmak, mermilerle savaşmaktan daha iyidir. Vefat istemiyoruz, acı istemiyoruz, mutluluk istiyoruz. Aile arasındaki diyaloğu derinleştirmeye devam ediyoruz. Barışı pekiştirmek istiyoruz” dedi. Ortega, Managua’daki konuşmasında 14 Eylül 1856’da, Nikaragua’yı ve daha sonra Orta Amerika’yı ele geçirmeyi amaçlayan Amerikan pilot William Walker’ın yenildiği San Jacinto’nun savaşını da hatırlatarak, “Yankilerin kuzeydeki imparatorluklarının genişlemesine aleyhinde birincil büyük başarı” ifadelerini kullandı.

öte yandan BM Güvenlik Konseyi bugün, Nikaragua’daki krizin ABD ile ilgili olduğunu birincil kere açıkladı. Ortega hükümetinin eylemlerini ve Rusya’yı müdahalede bulunmakla suçladı. Nikaragua hükümeti, BM Emniyet Konseyi toplantısında ülkede “hukuk ihlali” olduğu savunuldu ve “müdahale” hakkının saklı olduğu hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Nikaragua hükümetini 300’den artı kararsız ölümün yanı sıra, yargısız infazlar, zulüm, tıbbi bakımın engellenmesi, keyfi tutuklamalar, adam kaçırma, cinsel baskı gibi hukuksuz olaylardan sorumluluk sahibi tutuyor. Ortega ve Başkan yardımcısı olan eşi Rosario Murillo’ya karşın gösteriler, sosyal güvenlik reformlarındaki başarısızlık sebebiyle 18 Nisan’da başladı. İktidardaki 11 yılın ardındaki, Ortega hükümeti kanunsuzluk suçlamalarıyla aleyhinde karşıya kalarak istifası talep edildi. – MANAGUA