Çin’den ABD’ye çok sert uyarı

Çin'den ABD'ye çok sert uyarı
Çin'den ABD'ye çok sert uyarı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABDli yetkililere her turda diğer ülkelere yaptırımtehdidinde bulunmamaları ve diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmemeleri çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle ABD’li yetkililerin Çin’e yaptırım talepetmelerine tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying başkent Pekin’dedüzenlediği klasik basın toplantısında, ABD’li yetkililerin Pekin yönetimineSincan’da insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle yaptırım istek etmelerineilişkin, Çin’in insan hakları kayıtlarının ABD’den daha iyi durumda olduğunusavunarak, Çin’deki ırksa azınlıkların dini özgürlüklerinin kanunlarlakorunduğunu belirtti.

Sözcü Hua, ABDli yetkililere her turda öteki ülkelere yaptırımtehdidinde bulunmamaları ve başka ülkelerin iç işlerine müdahale etmemeleriçağrısında bulundu.

ABD’li senatörlerin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ticaret BakanıSteven Mnuchin’e gönderdiği mektupta Çin’in Sincan’da insan hakları krizinisürdürdüğü belirtilerek, Pekin yönetimine yaptırımlar uygulanması talepedilmişti.

Mektupta keza Çin’in Sincan bölgesinde bir milyona yakın Uygur’u göz altına alarak siyasi eğitim kamplarına gönderdiğine biçiminde iddialar yeralmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı daha önce de Birleşik Milletler tarafındanyaklaşık bir milyon Uygur’un keyfi gözaltı ve siyasi eğitim kamplarınagönderildiğini öne süren iddiaları yalanlamıştı.

Pekin yönetiminin, geçen ilkbahardan bu yanlamasına Sincan’da kamplardagözaltında tuttuğu ve aralarında yabancıların bulunduğu on binlerce Müslümanınbeynini “siyasi eğitim” adı aşağı yıkadığı ileri sürülmüştü.

Keza Associated Press ajansının mayıs ayında yayınlanan özelhaberinde, kamplarda yürütülen enterne programıyla gözaltındaki Müslümanların,siyasi düşüncelerinin ve kimliklerinin her tarafta şekillendirilmeye, inançlarınortadan kaldırılmaya çalışıldığı savunulmuştu.

Çinli yetkililer, gizlilikle yürütüldüğü bahis edilen program hakkındayorumda bulunmaktan kaçınırken, bazılarının, devlet medyasına aşırılık veayrılıkçılıkla uğraş için ideolojik değişiklikler gerektiği yönünde açıklamayaptığı biliniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bir vakit önce yayınladığı raporda,son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çok sayıda kişinin “önleyicipolisiye tedbiri” adı aşağı masum yere alıkonulduğu ve siyasi açıdan tehlikeliolarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir adalet kararı olmaksızın “siyasieğitim merkezleri” denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği iddialarına yervermişti.?

Avrupa Birliği (AB), Çin ile yapılan İnsan Hakları Diyaloğutoplantısında Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki “siyasi eğitim merkezleri”ninendişe kaynağı olduğunu vurgulamıştı.