Sivas’ın Zara ilçesinde 2 bin yıllık ata tohumuyla ekilen tarlalarda başakların buğday vermesiyle doğal yöntemlerle hasat gerçekleştirildi.
2 BİN YILLIK BUĞDAY HASADI
Zara Sanayici ve Iş Adamları Derneği (ZASİAD), üyeleri Sedat Coşkun, Mehmet Bağca, Ali Akkaş, Şenel Çobanoğlu ve Sivaslı Girişimci Iş Adamları Derneği Başkanı Süleyman Dönmez’in sosyal yükümlülük projesi zarfında uyguladıkları yaklaşık 2 bin yıllık yazlık Habeş buğdayının hasadı yapıldı.
Avşar köyünde düzenlenen törene Zara Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Belediye Başkanı Sait Ahmet Pala, köylüler ve iş adamları katıldı. Avşar ve Bolucan köyünde takriben 40 dönüm araziye ekilen yerli tohumun hasadı doğal yöntemlerle yapıldı. Zara’ya gönül vermiş iş adamları ellerine aldıkları tırpan yerli tohumdan üretilen buğdayların hasadını gerçekleştirdi. Sosyal Mesuliyet projesi kapsamında ‘Yerli tohuma sahip çık’ sloganı ile çiftçilerin yerli tohuma yönelmesi hedefleniyor.
2 bin takvim cet tohumu buğday verdi
“SOY TOHUMU YAYGINLAŞSIN”
ZASİAD Idare Heyeti Başkanı Sedat Coşkun, genetiği ile hiçbir şekilde oynanmamış doğal bir tohum olduğunu açıklama ederek, “Bizim amacımız bu tohumu bitmiş Anadolu ’da yaygınlaştırmak. Hibrit tohumlar ortaya çıktıktan sonra ne eyvah ki çiftçilerimiz ata tohumlarımızdan vazgeçtiler. Bizde istiyoruz fakat bu ata tohumlar bitmiş yaygınlaşsın. Biz fazla emek sarf ederek bu tohumlara ulaştık. Gördüğünüz gibi burada tohumlarımızı yetiştirdik ve şuan da hasat yapıyoruz. Tohumlarımız ilkel tohumlar olur ya atası 2 bin yılına dayanıyor. Bu bizim bulduğumuz tohum az daha 100 takvim bir tohum.” dedi.
“GENETİĞİ BOZULMAMIŞ DOĞAL TOHUM”
Hem Coşkun, “Yani bu tohum neredeyse 100 yıl öncesinden günümüze geliyor. Dolayısıyla herhangi bir şüphesi değil. Genetiği hiçbir şekilde oynanmamış ayrıntılarıyla doğal bir tohum. Zaten bu hibrit tohumların insan neslini etkilediği yönünde bilimsel incelemeler üretilmiş. Tarlalarımız abes duruyor ve ne yazık ancak tarlalarına sahip çıkmıyorlar. Bizlerde bu tohumlarımızı bir farkındalık oluşturup çiftçilerimize ulaştıracağız. Onlarda takım yetiştirecekler. Tarlalarımızda 40 dönüm arazide ekim yaptık. Dönüm başına verim 150 kilo değin düşük oluyor. Fakat yavaşça da olsa verimi arttırıyoruz. Benim anlamsız arazilerim var. Ben çiftçiliği seven birisiyim. Arkadaşlar bana asistan oldu bende bu tohumu değer biçmek için ekimini yaptım. Şuanda hasat yapıyoruz ve şu anda hasattan memnunuz.” diye konuştu.