İstanbul ve Adalar’a elektrikli fayton

İstanbul ve Adalar'a elektrikli fayton
İstanbul ve Adalar'a elektrikli fayton
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde cihaz mühendisi olan Haluk Şahin göre tasarlanan ve ilk üretimi yapılan fayton İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) göre kabul fark etti.

Şahin ’in ‘Payitaht ’ ismini verdiği faytonlar kısa sürede seri üretime geçerek İstanbul sokaklarındaki ulaşımda yerini alacak. Yüzde 75 ’i yerli olarak üretilecek olan faytonlar bilinen atlı herzamanki faytonların özelliklerine sahip olacak. Elektrikli faytonlarda ayrı olan şey ise gücünü atlar yerine üzerindeki akülerden alması ve yular yerine direksiyonunun olması. Nostalji tutkunlarının da unutulmadığı elektrikli faytonlar lüks çadırı, kabini, koltukları ile olağan faytonlarla birebir aynı olacak şekilde üretilecek.

Faytonların tarihçesinden bahseden Şahin, faytonun Türk tarihindeki yerinin Osmanlı Devleti ’nden 2. Mahmut dönemi ile başladığını kaydederek, “İngiltere’nin bizlere, Osmanlı İmparatorluğu ’na vermiş olduğu ‘hibe ’ adı aşağı faytonların ülkemize gelmesi ile başlamıştır. Bizim kültürümüze girmesi epey bir zaman almıştır.” dedi.

“KALKIŞ VE FREN DESTEK PROGRAMI VAR”

Üretimi yapılan faytonun son haline ulaşmasının 15 takvim bir zaman aldığını gösteren Şahin, büyük bir Ar-Ge programı yaparak mevcut fayton modellerini geliştirdiklerini dile getirdi. Şahin şunları söyledi:

“Elektrikli fayton yüzde 25 eğimleri (yokuşları) 6 birey çıkartabilmekte, kalkış takviye programı, fren destek programı, hidrolik fren sistemi, üzerinde yer alan sulu bazlı akülerle beraber körüklü fayton modeline gelmiştir. Fayton zaten Fransızca bir kap anlamına gelmektedir. Eğer buna beygir takarsanız atlı fayton olur, bu ise gücünü kendinden aldığından elektrikli fayton olarak anımsanmaktadır.”

İstanbul ve Adalar'a elektrikli fayton

“4 SAAT ŞARJLA 80 KM HIZ”

Elektrikli faytonu daha çok ‘hayvan hakları ihlalleri ’nin önüne geçme fikrinden yola çıkarak tasarladıklarını anımsatan Şahin, İETT ’ye sundukları ve kabul gören ‘Payitaht ’ ismini verdikleri faytonun 4 saat şarjla 70-80 kilometre hıza çıkabildiğini vurguladı.

Şahin, “Adalardaki atlı faytonların kullanılması ile beraber orada bulunan hayvan haklarının ihlalleri ile beraber bizim de bu proje aklımıza geldi. Elektrikli faytonun yapımına başladığımız 15 yılı aşkın vakit içerisinde 4 saat şarjla 70-80 kilometre giden elektrikli fayton yapıp bunu insanların beğenisine sunduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT 2 sene evvel bizden bir elektrikli fayton alarak bunun Ar-Ge ’sinin geliştirilmesi istedi. Fazla yakın bir zamanda da buradaki tesislerimizi ziyaret edecekler ve burada yapmış olduğumuz en son ürettiğimiz model olan ‘Payitaht ’ı yerli ve milli olarak yaparak huzurlarına sunacağız.” diye konuştu.

İstanbul ve Adalar'a elektrikli fayton

YERLİ VE MILLI

Payitaht ismini verdikleri elektrik faytonun yerlilik oranının yüzde 75 ’i bulduğunu ve sadece motorunun ithal olarak yurt dışından geldiğini kaydeden Şahin, diğer bütün aksamlarının Denizli’nin Sarayköy ilçesindeki tesislerinde ürettiklerini açıklama etti. İstanbul’da bilhassa turizm bölgesi olan adalarda 285 tane atlı fayton olduğunu ve bin 500’e yakın hayvan popülasyonunun yaşandığını aktaran Şahin, hayvanların haklarının ihlal edildiğini ve bir meslek gücü olarak kullanıldığına uyarı çekti. Elektrikli faytonların atlı faytonların yerini alacağını aktaran Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Büyük muhtemelen Adalar Belediyesi yani Büyükşehir Belediyesi ile beraber koordine olarak adalarda bu elektrikli faytonların kullanılması bir program kapsamında yapılacaktır diye düşünmekteyiz. Kısa zaman içerisinde yani önümüzdeki yıllarda adalarda elektrikli faytonlar iş gücü ve sayıya göre arttırılarak renk renk orada insanların beğenisine sunulacaktır.”