Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin, en az gelişmiş ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefiyle Gebze’de kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası yerleşkesindeki hazırlıkları değerlendirmek üzere Türkiye’ye geldiğini belirtti.
Özlü, “Türkiye ile BM arasında ‘ev sahibi ülke anlaşması’ hazırlanacak ve imzalanacak. İmzanın ardından Gebze’deki ofis alanıyla çalışanlar belirlenecek ve bu yıl Uluslararası Teknoloji Bankası faaliyetlerine başlayacak.” dedi.
‘İMZADAN SONRA ÇALIŞANLAR BELİRLENECEK’
Özlü, heyetin bakanlığı ziyaret ettiğini ve bu kapsamda ev sahibi ülke anlaşması ile mali, ayni yardım anlaşması konularının görüşüldüğünü söyledi ve şöyle konuştu:
“Daha sonra Türkiye ile BM arasında ‘ev sahibi ülke anlaşması’ hazırlanacak ve imzalanacak. İmzanın bu ay atılması bekleniyor. İmzanın ardından Gebze’deki ofis alanı ile çalışanlar belirlenecek ve bu yıl Uluslararası Teknoloji Bankası faaliyetlerine başlayacak.”
İLK 5 YIL İÇİN 10 MİLYON DOLAR
Türkiye’nin, Uluslararası Teknoloji Bankası projesine desteğinin tam olduğunu vurgulayan Özlü, “Uluslararası Teknoloji Bankasında finansman gönüllülük esasıyla sağlanıyor. Donör ülke Türkiye, ilk 5 yıl için yıllık 2 milyon dolar mali destek verecek. Banka kurulduktan sonra BM üyesi birçok ülkenin de bankaya destek sağlaması bekleniyor. Ayrıca dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin de bankaya destek vermesi bekleniyor.” ifadelerini kullandı.
Bakan Özlü, Uluslararası Teknoloji Bankası faaliyete geçtiğinde, öncelikle en az gelişmiş ülkeler için ‘ihtiyaç analizi’ yapılacağını ve eksiklikler doğrultusunda hizmet sunulacağını vurguladı.
Söz konusu ülkelere, bilim ve teknoloji politikalarının geliştirilmesi, uygulanması, yönetişim mekanizmalarının kurulması konusunda eğitim ve destek verileceğini dile getiren Özlü, dünyadaki gelir adaletsizliğinin ve kalkınma düzeylerindeki büyük farklılıkların azaltılması yönündeki çabalara Türkiye’nin de katkı vermesini amaçladıklarını kaydetti.