Ardahan’ın Damal ilçesinin adıyla anılan hediyelik bebeklerin ustası 72 yaşındaki Fidan Atmaca, ilerleyen yaşına karşın mesleğine birincil günkü hevesle devam ediyor.
Türkmen kadınlarının kıyafetinden esinlenilerek yapılan ve ilçede heykeli dikilen Damal bebeğinin, bölgedeki en ihtiyar ustası Fidan Atmaca, bebekleri yurt içi ve dışarıya o kadar fazla noktaya gönderiyor.
ODASINI ATÖLYE YAPTI
Vaktinde çoğu sanatçı yetiştiren Fidan Atmaca, 37 yıldır Damal ilçe merkezinde, bir odasını atölyeye çevirdiği evinde, hediyelik bebek yapıyor. Bambaşka ebatlardaki bebeklere gelen siparişleri geliştirmek için yardım bölge Fidan Atmaca, yardıma gelenleri belirli vergi karşılığında çalıştırıyor.
“YAPTIĞIM BEBEK YARIŞMADA BİRİNCİ OLDU”
Ömrünün yarısından fazlasını hediyelik bebek yapımına ayırdığını anlatan Fidan Atmaca, “Birincil bebeği 1980’li yılların sonunda kendime ait elbisemden yaptım. Bana o dönem İzmir’den bir misafir geldi. Israrla benden bebeği satın edinmek istedi, ben de verdim. Bölge birey, bebeği bir fuarda yarışmaya götürüyor ve orada birincilik kazanıyor. Bebek bana aitti lakin benim bundan haberim yoktu.” dedi.
DAMAL BEBEĞİ
Japonya’da 1996’da yapılan yöresel folklorik bebekler yarışmasında el emeği kategorisinde dünya birincisi olan Damal bebeği, bugün de yörede halen kullanılan Türkmen kadınlarının geleneksel kıyafetlerinin birebir kopyası olması dolayısıyla ilgi çekiyor
Damal bebeğinin en manâlı unsuru olan kıyafeti, üç etek, önlük, gömlek, şalvar, yelek, cepken-göğüslük, tor, fes, take ve kolçak gibi 37 parçadan oluşuyor. Kumaş, kumaş ve boncuk kullanılarak yapılan ve farklı renkleri bir arada barındıran Damal bebeği, oluşturduğu renk cümbüşü ile doğayı da temsilcilik ediyor.