Dünyanın teknolojik olarak çok hızlı gelişim sürecinden geçtiğini ve teknolojinin insanların ona ahenk sağlamasını beklemeden şipşak ilerlemeye devam ettiğini gösteren Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör, teknolojinin ve dijitalleşmenin jurnal hayatı, iş süreçlerini ve alışkanlıkları yakın zamanda kökten değiştireceğini açıklama etti. Erdör, bu gelişmeleri şu şekilde sıraladı:
Demokrasi dijitalleşecek
Kimlik doğrulama, güvenlik ve güvenilirlik gibi nedenler dolayısıyla internetten oy kullanma demin yaygınlaşmış yok. Bu kaygıların hepsi gelecekte çözülecek, yeni cins seçmenler, tek tıklamayla internetten oyunu kullanabilecek. Demokrasi dijitalleşirken e-oylama bitmiş olacak.
Evlerin dijital güvenliği tartı kazanacak
Gelişimini 20 yıl gibi kısa bir sürede büyük yollar kat ederek tamamlayan nesnelerin interneti, gelecekte fazla daha farklı noktalarda kendisini göstermeye başlayacak. Teknolojinin şipşak yol aldığı bu dönem içerisinde aklın alamayacağı şeyleri uzakta görmek, dinlemek, düşüncesini açıklamak ve denetlemek muhtemel bir hale gelecek. Bütün bu gelişmelerin yanı sıra sahip olunan nesneler ve özellikle evler emniyet ihlallerine açık olacak. Evlerin dijital güvenliği önem kazanacak; tıpatıp bilgisayarların virüslere ve hacker’lara aleyhinde korunması gibi, konut koruma sistemleri de günlük hayatın parçası haline gelecek.
Hyperloop sayesinde ulaşım kolaylaşacak
Toplu taşımacılıkta yeni rüya olarak tanımlanan Hyperloop projesi sonlandığında iki nokta arasındaki mesafenin en seri şekilde kat edilmesini sağlayacak. Gelecekteki toplu ulaşım alışkanlarını en ince ayrıntısına kadar değiştirecek Hyperloop, çevresel koşullardan ve iklim şartlarından etkilenmeyecek.
Sanal gerçeklik gündelik hayatın içinde olacak
Son dönemde teknolojisi ve popülerliği iyiden iyiye büyüyen Virtual Reality (Sanal Realite) ile gelecekte adeta herkes daha önce hiç gitmediği yerlere kolayca erişebilecek, sanal gerçekliği kullanarak yeni yerleri, güya onları ziyaret ediyormuş gibi görebilecek. Sanal realite, ziyafet sektörünün yanı sıra eğitimde de etkili olacak. Öğrenciler, tarih derslerinde süre içinde seyahat etmenin yanı sıra sanal saha gezilerine de katılabilecek. Meslek dünyası özelinde ise toplantılar mekândan egemen olabilecek, çalışanlar sanal gözlükler ile eğitimlere, toplantılara, sunumlara katılabilecek ve açıklama yapabilecek.
Drone’lar güvenlik için kullanılacak
Gelecekte, drone’ların çoklu yetenekleri olacak. Son yıllarda kayda değer ilerleme kaydeden drone teknojojisi sağlık durumu, eğitim, meslek, yolculuk ve ağırlama gibi alanlarda yaygın olarak kullanılacak. Tüm bunların yanı sıra tarım alanında tohum ekimi, ilaçlama, gübreleme gibi faaliyetlerde drone’lar aktif görev alacak. Drone’lar hem polis birimleri göre emniyet amaçlı kullanılacak, can kaybı yaşanabilecek operasyonlarda atama alacak.
Eğitim online olacak
Elastikiyet, düşük maliyet, basit erişilebilirlik ve çoğalan animasyonlu öğrenme baştan sona online eğitim şipşak gelişecek, daha geniş kitlelere hitap edecek. Çevrimiçi sınıflara evrimleşecek eğitim sayesinde gençler koleje gitmek yerine online olarak eğitim alacak.
Kıyafetler renk değiştirebilecek
Kıyafetler, 20 yıl içerisinde günümüzdekinden bambaşka formlara dönüşecek. Gelecekte, kıyafetlerin rengini değiştirebilmek basit bir işlem olacak ve rengi değişebilen giysiler dolaplardaki yerlerini alacak. Keza güneş ışığını ve hareket enerjisini elektriğe çeviren giysiler de tasarlanacak.