14:02 - Şehit polisin kahramanlığı katliamı böyle önlemiş
14:02 - Tartıştığı kişiyi sokak ortasında vurdu
14:01 - Buraya kadar ahbap!
17:55 - Hobi olarak başladılar, talepleri yetiştiremiyorlar
17:55 - Çocuk parkında dehşete düşüren hayvana işkence kalıntıları
17:54 - Cezaevi firarileri yakalandı!
17:54 - Cani anneden kan donduran sözler: “Canım istedi öldürdüm”
11:44 - İyi Parti Çeşme İlçe Başkanı istifa etti
Kastamonu’da yaşamış Mehmet Tekeli, 2010 yılında UNESCO’dan “Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı” ödülünü bölge babasının kültürel mirasını sürdürerek bağlamaları gelecek nesillere tanıtıyor.
Çalışmalarını babasının atölyesinde sürdüren Mehmet Tekeli, dut ağacından yaptığı ve manda boynuzu kullandığı bağlamalarıyla insanların yüreğine dokunuyor.
Mehmet Tekeli, “Çamdan bir saz yapmışlar. Bunu sonradan bir varlıklı satın almış. Bir tane daha yapmışlar, onu da almış. Saz üretim mesleğine bu şekilde girmişler. Amcam Ahmet Tekeli 1954 yılında işyeri açmış. 1957 yılında da babam, Ahmet Tekeli’nin yanına gelmiş. Tekeli kardeşler o şekilde doğmuş. 50 seneye yakın beraber çalışmışlar. 1990 yılında amcam ölüm edince babam kimsesiz işi sürdürmüş.” dedi.
Babası Bekir Tekeli’nin UNESCO ‘dan “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülünü 2010 yılında Neşet Ertaş ile birlikte aldığını anlatan Mehmet Tekeli, ödülün kendileri için büyük bir gurur olduğuna muhabere etti.
Kendisinin babasıyla minik yaşlardan itibaren atölyeye gittiğini, bu nedenle zamanla bağlama yapmayı öğrendiğine dikkati çeken Mehmet Tekeli, “Babamdan daha sonra bağlama yapmaya devam ettim. Babam vefat ettikten sonradan baca tütsün, bu meslek devam etsin diye mesleğe devam ettim. İsmimiz yaşasın istedim.” diye konuştu.