UNESCO ödüllü babasının izinde

UNESCO ödüllü babasının izinde
UNESCO ödüllü babasının izinde
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu’da yaşamış Mehmet Tekeli, 2010 yılında UNESCO’dan “Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı” ödülünü bölge babasının kültürel mirasını sürdürerek bağlamaları gelecek nesillere tanıtıyor.

Çalışmalarını babasının atölyesinde sürdüren Mehmet Tekeli, dut ağacından yaptığı ve manda boynuzu kullandığı bağlamalarıyla insanların yüreğine dokunuyor.

NESİLDEN NESİLE SAZ USTALIĞI

Mehmet Tekeli, “Çamdan bir saz yapmışlar. Bunu sonradan bir varlıklı satın almış. Bir tane daha yapmışlar, onu da almış. Saz üretim mesleğine bu şekilde girmişler. Amcam Ahmet Tekeli 1954 yılında işyeri açmış. 1957 yılında da babam, Ahmet Tekeli’nin yanına gelmiş. Tekeli kardeşler o şekilde doğmuş. 50 seneye yakın beraber çalışmışlar. 1990 yılında amcam ölüm edince babam kimsesiz işi sürdürmüş.” dedi.

“ÖDÜL BİZE KIBIR VERDİ”

Babası Bekir Tekeli’nin UNESCO ‘dan “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülünü 2010 yılında Neşet Ertaş ile birlikte aldığını anlatan Mehmet Tekeli, ödülün kendileri için büyük bir gurur olduğuna muhabere etti.

“İSMİMİZ YAŞASIN İSTEDİM”

Kendisinin babasıyla minik yaşlardan itibaren atölyeye gittiğini, bu nedenle zamanla bağlama yapmayı öğrendiğine dikkati çeken Mehmet Tekeli, “Babamdan daha sonra bağlama yapmaya devam ettim. Babam vefat ettikten sonradan baca tütsün, bu meslek devam etsin diye mesleğe devam ettim. İsmimiz yaşasın istedim.” diye konuştu.

UNESCO ödüllü babasının izinde