Türkiye’nin yeni ticaret planı

Türkiye'nin yeni ticaret planı
Türkiye'nin yeni ticaret planı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin yeni dönemde ihracatta öncelikli ülkeler olarak belirlendiği Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan’ın ithalat pazarının büyüklüğü 2,8 trilyon doları aşıyor.

ÖZEL STRATEJİLER BELİRLENECEK

Türkiye, bu pastadan daha çok pay alabilmek için laf konusu ülkelere karşın özel stratejiler belirleyecek.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bütün dünyaya ticaret savaşı açan ve buna Türkiye’yi de dahil edenlere, yeni pazarlara, yeni iş birliklerine, yeni ittifaklara yönelerek yanıt vereceklerini ifade etti.

Türkiye'nin yeni ticaret planı

Erdoğan, bu stratejilerinin ilk sinyalini geçen günlerde açıkladığı 100 jurnal icraat programında vermiş, bu programda, Ticaret Bakanlığının hedefleri kapsamında, Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan’a ihracatın öncelikli konular aralarında yer aldığını bildirmişti.

‘MADE IN TURKEY” YAZISI BU COĞRAFYADA YAYGINLAŞACAK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da ihracat atağına geçeceklerini, özel pazarlara özel stratejiler uygulanacağını ve “ihracatla artma vizyonu” çerçevesinde “made in Turkey” yazısını bu coğrafyalarda yaygınlaştırmak için yoğun çalışma yürüteceklerini belirtmişti.

Türkiye'nin yeni ticaret planı

2,8 TRİLYONLUK PAZARIN 1,8 TRİLYON DOLARI ÇİN’DE

AA muhabirinin derlediği bilgilere tarafından, 2017 itibarıyla Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan’ın ithalat pazarının toplam büyüklüğü 2,8 trilyon doları geçti. Bunun 1,8 trilyon dolarını Çin pazarı oluşturdu.

TÜRKİYE PASTADAN DAHA ÇOK PAY EDINMEK İSTİYOR

Söz konusu ülkelere toplam ihracatı 7 milyar dolar seviyesinde yer alan Türkiye, bu pastadan daha çok pay alabilmek için söz konusu ülkelere yönelik özel stratejiler ve eylem planları belirleyecek.

Söz konusu ülkeler aralarında dış ticaret rakamları en yüksek olan Çin ile Türkiye aralarında birçok sektörde manâlı fırsatlar bulunuyor.

Geçen yıl sonu itibarıyla Çin’in dış ticaret hacmi 2,3 trilyon doları ihracat, 1,8 trilyon doları ithalat edinmek üzere 4,1 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Çin’in dış ticaretinde ABD, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore birincil sıralardayken, Türkiye yüzde 0,8’lik payla 28’inci sırada yer aldı.

Türkiye'nin yeni ticaret planı

Türkiye 2017 yılı itibarıyla Çin ile 2,9 milyar dolarlık ihracat, 23,4 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. Bu sene 5 aylık verilere bakıldığında da 1,2 milyar dolarlık ihracat ve 9,9 milyar dolarlık ithalat kaydedildi.

ÇİN’E İHRACATTA METAL CEVHERLER BİRİNCİ SIRADA

Söz konusu ülkeye ihracat kalemlerine bakıldığında en çok metal cevherler dikkati çekti. Türkiye’nin Çin’e sattığı ürünlerin başında 943 milyon dolarla mermer, traverten, ekosin, su mermeri ve kireçli taşlar geldi. Bu ürünleri 258 milyon dolarla krom cevheri, 128 milyon dolarla natürel boratlar, 125 milyon dolarla kıymetli metal cevherleri, 109 milyon dolarla kurşun cevherleri peşine düşüp takip ederken, radyatör, yün ve yapağı da kayda değer ihraç ürünleri arasında yer aldı.

ÇİN’DEN EN ÇOK ALDIĞIMIZ ÜRÜNLER

Türkiye ise Çin’den en fazla telefon, otomatik bilgi işlem makineleri, sentetik filament iplikleri, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar ithal etti.
Çin pazarı, nüfusunun yüksekliği de göz önüne alındığında özellikle gıda sektörü açısından ilk kez sert kabuklu meyveler, balık, dondurulmuş yengeç ve öteki su ürünleri, bebek mamaları, sade makarna, sosisler, tamamlanmış meyve sebzeler, mineral sular, ilaçlar, kozmetik ürünler gibi fazla önemli fırsatlar sunuyor ama Çin’in birçok gıda ithalatında belgeleme işlemleri son derece sıkı ve karışık kuralları bulunuyor.

Türkiye'nin yeni ticaret planı

Gıdanın sevkiyatı öncesi ürünün kalite kontrol belgeleri, yiyecek sağlık durumu sertifikası, karantina belgesi, menşei şahadetnamesi talep ediliyor.

Hindistan’ın dış ticaret verilerine bakıldığında da 337,4 milyar dolarlık ithalat, 217 milyar dolarlık ihracat rakamı dikkati çekiyor. Net ithalatçı olan ve 2025 yılında nüfusunun 1,4 milyara ulaşacağı varsayım edilen bu ülkeye ihracat da bugün olduğu gibi gelecekte de büyük yük taşıyor.

HİNDİSTAN İLE İTHALAT-İHRACAT

Türkiye geçen yıl itibarıyla Hindistan ile 758,6 milyon doları ihracat, 6,2 milyar doları ithalat gerçekleştirdi. Laf konusu ülkeye en çok misket ve traverten, demir ve çelik hurdaları, sığır ya da at cinsi hayvanların derileri, altın, çamaşır ve kurutma makineleri ihraç edildi. Hindistan’dan ise petrol yağları, sentetik filament iplikleri, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar ithal edildi.

Ilaç sanayi çok gelişmiş olan Hindistan ilaç sanayisi ham maddelerinde, nüfus özellikleri nedeniyle zeytinyağı, sert kabuklu meyveler, kuru meyveler ilk olarak almak üzere yiyecek ürünlerinde büyük ihracat potansiyeli taşıyor.

öte taraftan inşaat, müteahhitlik iki ülke aralarında maksimum potansiyel talep eden sektör olarak öne çıkarken, değerli maden ve dokuma ham maddeleri ile makineleri ihracatı da öne çıkıyor.

TÜRKİYE RUSYA’NIN İTHALATINDA 16. SIRADA

Rusya’nın dış ticaret rakamlarına bakıldığında 357,1 milyar dolarlık ihracat, 226,9 milyar dolarlık ithalat yaptığı görülüyor. Rusya’ya en çok Çin, Almanya, ABD ve Belarus ithalat gerçekleştirdi, Türkiye Rusya’nın ithalatındaki ülkeler arasında 16. sırada yer aldı.

Geçen sene Rusya’ya ihracat, önceki yılın aynı dönemine kadar takriben yüzde 58 artarak, 2,7 milyar dolara ulaştı. Benzer dönemde ithalat ise takriben yüzde 29 artarak 19,5 milyar dolar oldu. Laf konusu dönemde ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre takriben yüzde 32 artarak 22,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

RUSYA EN ÇOK TURUNÇGİL SATIN ALIYOR

Rusya Türkiye’den en çok turunçgil satın alırken, ihracat kalemleri aralarında bu ürünü kara taşıtları için aksam ve parçaları, üzüm, kayısı, kiraz ve şeftali peşine düşüp takip etti.

RUBLE İLE TİCARET YAPILABİLİYOR

Ruble ile ticaretin de yapılabildiği Rus pazarı ilaç, gıda ve inşaat sektörleri açısından kayda değer potansiyele sahip bulunuyor.

Türkiye'nin yeni ticaret planı

Meksika geçen yıl toplamda 409 milyar dolar ihracat, 420 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Ülkenin ticaret partnerleri arasında ABD, Çin, Almanya başı çekerken, Türkiye bu ülkeye geçen yıl 441 milyon dolarlık ihracat, Meksika’dan da 772 milyon dolarlık ithalat yaptı.

MEKSİKA İLE UZAKLIK TİCARETİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

Türkiye ile Meksika arasındaki ticaret, coğrafi uzaklık, nakliye masraflarının yüksekliği, basit bozulabilir ürünlerin taşınmasındaki zorluklar, iki ülkenin de aynı üretim ve ihracat portföyüne sahip olması ve Türkiye ’nin AB pazarına, Meksika ’nın ise ABD pazarına odaklanması nedeniyle düşük hacimde seyretti.

İHRACATTA KAYDA DEĞER ÜRÜNLER

Meksika’ya ihracatta yük arz eden ürünler, otomobiller, mücevherat, otomotiv yedek parçaları, fındık, kamyon-kamyonet, demir-çelik profiller ile teller olarak öne çıkarken, Türkiye’nin Meksika’dan ithal ettiği ürünler aralarında da otomobiller, vinil klorür, telefon, medikal cihazlar, inorganik boyalar, kuru baklagiller, etilen polimerleri ve veri işlem makineleri başı çekti.

İTHALATTA ÖNEMLI ÜRÜNLER

Meksika’nın ithalatında önemli paya sahip ve Türkiye’nin ihracatında potansiyel talep eden sanayi sektörleri/ürünleri, otomotiv tabi sanayi, takım tezgahları, dokuma makineleri, gıda işleme makineleri, müteahhitlik hizmetleri, meslek ve inşaat makineleri ve inşaat malzemeleri olarak öne çıkıyor. Tekstil, turizm, madencilik, yenilenebilir enerji (bilhassa güneş enerjisi), çevre teknolojileri, tarıma dayalı sanayi, tarım makineleri, gübre, ambalaj malzemeleri ve ekipmanları, sağlık durumu, havacılık ve uzay sanayi, veri teknolojileri ve TV dizileri gibi sektörlerde de iki ülke arasında meslek birliği imkanları bulunuyor.