Türkiye’nin kültürü bu sergide buluştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hazırlanan “eTwinning Projesi” kapsamında 81 ilden okulların katılımıyla düzenlenen “Çemberimde Gül Oya” sergisi, Kırşehir’de açıldı.

Kaybolmaya yüz tutan kültürel değerlerin tanıtılması amacıyla 81 ilden el işleri, mani ve türkülerin yazıldığı levhalar, yöresel yemek tarifleri ile işlemelerden oluşan sergi, Ahi Evran Külliyesinde izlenime sunuldu. Türkiye genelinde 68’incisi gerçekleştirilen sergiyi Aşıkpaşa Ortaokulu yöneticileri organize etti.

Kırşehir Valisi Necati Şentürk, açılış töreninde, kültür ve geleneklerin yaşatılması, yeni kuşaklara aktarılmasının önem taşıdığını belirterek, milli bilinç ve şuurun oluşturulmasına yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini vurguladı.

Kırşehir’den dünyaya yayılan Ahiliğin de milli, kültürel değerlerden olduğuna işaret eden Şentürk, “En büyük zenginliğimiz, kültürel zenginliğimizdir. Bizim kültürümüz, başka ülkelerin olduğu gibi 200-300 yıllık değildir. 5 bin yıllık bir kültürümüz var. Üç kıtaya kültür, medeniyet, barış götüren bir kültürün temsilcileriyiz. İslamın kutsal değerlerini, milletimizin üstün vasıflarını götürüyoruz.” dedi.

Kırşehir’i, birlikte yaşama kültürünün başkenti olarak tanımlayan Şentürk, “Kırşehir, Anadolu’nun gerçek Horasan’ı gibidir. 600 yıl hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürünün varisleriyiz. 81 ilden 81 kültürün sergisini açıyoruz. ‘Çemberimde Gül Oya’ diyerek ne güzel bir isim koymuşlar. İllerimizin kültürel zenginliklerin tanıtılması için böyle bir sergi hazırlandı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Aşıkpaşa Ortaokulu Müdürü Saffet Burhan Akdoğan da birlik ve beraberlik mesajı veren kapsamlı ulusal bir projeye ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, sergide 81 ilden proje manileri, türküler, kartpostallar, yemeniler, yemek tarifleri ve bir çok kültürel değerin yer aldığını aktardı.

Konuşmanın ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Vali Şentürk, protokol üyeleriyle sergiyi gezerek, stantlarda görevli öğrencilerden bilgi aldı.

Törene, Kırşehir Belediye Başkan Vekili Emre Şahinci, Kırşehir Milli Eğitim Müdür Vekili Şevket Karadeniz, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, Kırşehir Müftüsü Osman Arslan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.