Sanayi Elektriğine Defalarca Zam!

Sanayi Elektriğine Defalarca Zam!
Sanayi Elektriğine Defalarca Zam!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son beş ayda elektriğe ardı ardına yapılan zamlar ve tarife değişiklikleri sanayicinin de belini büktü. Antalya OSB sanayicisinin girdi maliyetlerini arttıran gelişmede Ağustos ayından itibaren geçerli olacak tarife değişikliğinin neden olacağı zamla yüzleşmek üzere.

Doğalgaz birim fiyatının yüzde 49,5 oranında zamlanması, Elektrik Piyasa Değiş Tokuş Fiyatında (PTF) yüzde 26’lık artışa niçin oldu. Bu durumun Antalya OSB sanayicilerinin ağustos ayı elektrik faturalarına yansıması halinde, alan sanayicisinin elektrik girdi maliyeti son 5 ayda yüzde 52,88 oranında artmış olacak.

Nisan ayında yürürlüğe giren Son Kaynak Arz Tarifesi Düzenlemesi Hakkındaki Tebliği ile, Nisan-Temmuz 2018 dönemi elektrik faturaları yüzde 26,88 oranında artmıştı.

“ELEKTRİĞE ARDI ARDINA YAPILAN ZAMLAR, NEFES ALAMAZ IŞIK HALKASI GELMEMİZE NIÇIN OLMUŞTUR”

Yapılan zamların sektörü zora soktuğunu gösteren Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Bizler daha fazla üretmek, daha pozitif istihdam ve katma değer yaratabilmek için yardım ve teşviklerin artmasını, sanayicilerin omuzlarındaki yüklerin hafifletilmesini beklerken bütün tersi bir koşul ile karşısında karşıya kaldık. Sanayi tesislerinin en büyük girdi maliyetleri aralarında yer alan elektriğe art arda yapılan zamlar, nefes alamaz ayla gelmemize neden olmuştur. Yapılan bu zamlar sanayi üretimini, istihdamını ve ihracatını negatif yönde etkileyecektir. Günümüz sert rekabet koşullarında sanayicilerimizin böyle ağır bir yükü kaldırabilmesi hiç basit değildir. Hal böyleyken üretimin durması veya personel sayılarının düşürülmesi yüksek ihtimaldir. Bu zamların halka yansıması ise enflasyon olacaktır” dedi.

GELECEĞİMİZİ PLANLAYAMIYORUZ

Elektrik faturalarındaki artışın bunlarla sınırlı kalmayacağına dikkati çeken Bahar, “210 TL/MWH olan PTF fiyatlarının, 1 Ağustos itibariyle 265 TL/MWH sınırına taşımasıyla yüzde 26 oranında bir yükselme yapılmış olup, bu daha başlangıçtır. Hem 2018 yılı için öngörülen YEKDEM maliyetleri, Temmuz-Aralık dönemleri için bitmiş belirlenmiş, 2018 Temmuz-Aralık dönemi YEKDEM maliyet ortalaması 38,62 TL/MWH iken, 51,32 TL/MWH seviyelerine taşınmıştır. YEKDEM maliyet ortalaması, şu asıl değin sözünü hiç etmediğimiz ayrı bir yükselme kalemidir. Bu koşul sanayicilerin girdi maliyetlerinin öngörülemez ayla gelmesine niçin olmaktadır. Yarının planlanamadığı bir sistemde yerini belirlemek, karanlıkta yolunuzu bulmak kadar zorlama ve tehlikelidir” ifadelerini kullandı.

ÜRETMEK ZORLAŞIYOR

Sanayi üretiminin önündeki engellerin kaldırılması ve sanayicilere nefes aldıracak dilekçe ve tarifelerin hayata geçirilmesini istek eden Bahar, “Üretmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Ülkemizin ve milletimizin kalkınması ve güçlenmesi için elini taşın altına koyan sanayiciler, kan kaybetmeye başlamıştır. Bizler açılan yaralarımız sarılacak umuduyla beklerken, yeni yaraların açılmasına niçin olan tarife ve uygulamalar ile karşılaşıyoruz. Devletimizin kuvvetli elini, omuzlarımızda rahatlatıcı bir kuvvet olarak hissetmek istiyoruz” diye konuştu.

Gece 5,40'ı Geçen Dolar, Güne Sakin BaşladıGece 5,40’ı Geçen Dolar, Güne Sakin Başladı