Akkuş ilçesi Bölge Mahallesi yakınlarındaki Kevgir Kalesi’nde bulunan 3 odalı mağaranın altında bir papazın gizlediği öne sürülen 60 ton altını çıkartmak için 7 ortaktan oluşan bir grup 2008 yılında harekete geçti.
10 YIL HER TARAFINDA DEVLETE AIT İZİNLE ARANDI
Ordu Müze Müdürlüğünden ruhsatlı olarak alınan 1 aylık kazı izninin arkasından paletli kepçe dahil tüm vasıta ve aletler kullanıldı. Oysa bir aylık arama süresinde bir şey çıkmadı. Aynı grup resmi arama izinlerini her sene yenileyerek 10 yıl baştan başa aynı noktada arama yaptı.
150 BİN LİRA HARCANDI
10 sene baştan başa umutla sürdürülen Müzeler Müdürlüğü, Maliye ve İçişleri Bakanlıklarından oluşan kurul üyelerinin de gözlemcilik yaptığı, jandarmanın güvenlik tedbiri aldığı ve yaklaşık 150 bin liranın harcandığı kazılarda ‘papazın altınlarına ’ ilişkin hiçbir bulguya rastlanmadı.
SÜZGEÇ KALESİ’NİN EFSANESİ
Bunun üstüne kazılara son verildi. Süzgeç kalesi ile ilgili efsane ise şöyle özetleniyor: M.Ö. Pontus Krallığı döneminde darphane olarak kullanıldığı belirlenen Kevgir Kalesi’nde altını işleyen işçilerin kendi aralarında anlaşarak malzemeden çaldıkları ortaya çıkmış. Bunun üstüne kalede çalışan bütün işçiler bir gösteri esnasında içkilerine zehir katılarak zehirlenerek öldürülmüş. Kale içindeki geçiş tünelleri ile altın basma potalarının bulunduğu tüneller taşlarla doldurularak kapatılmış. Efsaneye tarafından tamamlanmış ve işlenmemiş altınlar olmakla beraber 60 tonluk bir altının yer aşağıda kaldığı iddia ediliyor.
EFSANELERE DAYALI HAREKET EDİYORLAR
Toparlak, “Akkuş ilçesinde 10 yıldır papazın altınlarını bulmak amacıyla sürdürülen kazılara son verildi. Define arayanlar genel olarak efsanelere dayalı hareket ediyor. Iş makinesi getirip arama yapan bile var. 2018 yılı Ocak-Ağustos ayları arasındaki 8 aylık vakit içerisinde 10 kazı izni gücenmiş. Ancak bu kazılarda da bir şey çıkmadı. Bir hazine bulunsa bile yarısı devlete yarısı kazıyı yapanlara kalıyor” dedi.