Mezunlarına 2 Bin 500 TL İş Garantili Liseye İlgi Yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

RİZE’de gezim sektörünün ara eleman ihtiyacını karşılayan öğrenciler yetiştiren Ekrem Orhan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde derslik derslerinin yanında atölyelerde uygulamalı yiyecek, pasta yapımı, sunumu ve resepsiyon hizmetleri şeklinde eğitimler veriliyor. Türkiye’nin değişik bölgelerindeki dinlence merkezlerinde 5 yıldızlı otellerde maaşla yetişim gören öğrenciler, mezun olduktan sonrasında da bu işletmelerde aylık 2 bin 500 lira ile işe başlıyor. Her yıl 120 dolayında talebe alan liseye iş garantisine karşın bu yıl 40 talebe kayıt yaptırdı.

Türkiye’de gezim temalı meslek liseleri, sektörde yaşanmış olan ara eleman ihtiyacını karşılamak adına mühim bir açığı kapatıyor. Rize’de gezim sektörünün ara eleman ihtiyacını karşılayan öğrenciler yetiştiren Ekrem Orhan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde derslik derslerinin yanında, atölyelerde uygulamalı yiyecek, pasta yapımı, sunumu ve resepsiyon hizmetleri ile otel destek ara eleman eğitimleri veriliyor. Öğrenciler, tam donanımlı mutfaklarda yiyecek yapmayı, içecek atölyelerinde kokteyl hazırlama ve sunumlarını, otel ve konaklama atölyelerinde ise resepsiyon ve kat hizmetlerini uygulamalı öğreniyor. Öğrenciler Türkiye’nin değişik bölgelerindeki dinlence merkezlerinde 5 yıldızlı otellerde maaşla yetişim eğitimi görüyor. Mayıs ayında yetişim eğitimine çıkan öğrenciler 5 ay süresince lüks otellerde hem çalışıyor, hem eğitim görüyor. Öğrenciler yetişim döneminde toplumsal güvence kapsamına alınıyor, 980 ile 2 bin 500 lira içinde maaş alıyor. Öğrenciler mezun olduktan sonrasında ise yetişim eğitimi gördükleri işletmelerde aylık 2 bin 500 lira ile işe devam edebiliyor. Her yıl 120 dolayında talebe alan liseye iş garantisine karşın ilgi düşük seviyede kaldı. Bu yıl okula 40 talebe başvurdu.

‘BİN ÖĞRENCİ OLSA HEPSİ İŞE YERLEŞİR’

Ekrem Orhan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Öğretmeni Abdulkadir Bayar, öğrencilerin mutfak uygulama derslerine girdiğini belirterek, “Öğrencilerimiz mutfakla ilgili ön detayları alıyorlar. 10’uncu sınıfta temel detayları alan öğrenciler alan belirliyorlar. Kalifiyeli eleman bulmak oldukca zor. Ikimiz de istiyoruz ki; kendi öğrencilerimiz gezim sektöründe yer alsınlar. Sektörümüzde iş imkanı oldukca fazla. Bizlere Antalya’dan ve buradaki işletmelerimizden talep geliyor. Bin öğrencimiz olsa, hepsini yerleştirecek yerimiz var” dedi.

Lise talebesi Dilara Türüt ise, “Mutfakta temel olan öğeleri öğreniyoruz. Sos ve çorbalardan başlıyoruz. Alakartçı olmak isteyen, pastacı olmak isteyen burada karar veriyor ve kendi geliştiriyor. Kısaca oldukca yönlü bir lise. Kültür derslerini de görerek üniversiteye de hazırlanıyoruz” diye konuştu. 

Öğrencilerden Kalımlı Kuşdil de “Kültürel derslere nazaran mutfakta çeşit çeşit yiyecek, tatlı çeşitleri yapmayı öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.

OKUL MÜDÜRÜ: ARA ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ

Okulun müdürü Muhammet Kan, gezim sektörüne kazandırmak adına okullarında ara eleman yetiştirdiklerini belirterek şunları dedi:

“Yetişim dönemlerinde bile öğrenciler 2 bin 500 liraya kadar maaş alabiliyorlar. Bu yıl 120 talebe olan kontenjanımıza 40 talebe başvurdu. Okulumuzda bu yıl kontenjanlar boş kaldı. Yalnız bizim meselemiz değil, tüm meslek liselerinde durumun aynı olması bizi üzüyor. Bunu gelecek yıl düzeleceğini tahmin ediyoruz. Öğrencilerimizi Anadolu liselerine kaydırıp, üniversite mezunu yapıyoruz. Sadece iş bulmakta zorlanıyorlar. Bizim şeklinde meslek liseleri ise gezim şeklinde alanlara ara eleman yetiştiriyor. Geçen yıl Antalya’da otellere 30 öğrencimizi yolladık. Bu yıl gayemiz Rize’de bulunan irili ufaklı işletmelerimizin ara elaman problemi çözmek. Tüm ortaokul mezunlarımızı iyi düşünüp gidecekleri liselerde dikkatli karar vermelerini ve okulumuza kayıt yaptırmalarını istiyoruz.”

– Rize