kurban bayramı'na geri sayım - Haber Rizem https://haberrizem.com Rize Haber Thu, 30 Aug 2018 05:33:59 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 Kurban Bayramı’nda diş ağrısı çekenler dikkat! Kurban Bayramı’nda diş sağlığı sorunu yaşamamak için… https://haberrizem.com/kurban-bayraminda-dis-agrisi-cekenler-dikkat-kurban-bayraminda-dis-sagligi-sorunu-yasamamak-icin/haber-31807.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kurban-bayraminda-dis-agrisi-cekenler-dikkat-kurban-bayraminda-dis-sagligi-sorunu-yasamamak-icin Thu, 30 Aug 2018 05:33:59 +0000 https://haberrizem.com/kurban-bayraminda-dis-agrisi-cekenler-dikkat-kurban-bayraminda-dis-sagligi-sorunu-yasamamak-icin/haber-31807.html Kurban Bayramı’nda diş sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen VIA Dental Klinik Başhekimi DR. Açlık FİLİZ BAYAR Kurban Bayramı’nda diş sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini anlattı. Gıda alışkanlıklarımız ağız sağlığımıza da tesir etmektedir. Ağız sağlığı açısından, beslenme ve sonrasında dikkat edilmesi gereken kurallar var. Kurban Bayram’ında büyüyen et tüketiminin üzerine, tatlı tüketimi de...

The post Kurban Bayramı’nda diş ağrısı çekenler dikkat! Kurban Bayramı’nda diş sağlığı sorunu yaşamamak için… first appeared on Haber Rizem.

]]>
Kurban Bayramı’nda diş sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen VIA Dental Klinik Başhekimi DR. Açlık FİLİZ BAYAR Kurban Bayramı’nda diş sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini anlattı. Gıda alışkanlıklarımız ağız sağlığımıza da tesir etmektedir. Ağız sağlığı açısından, beslenme ve sonrasında dikkat edilmesi gereken kurallar var. Kurban Bayram’ında büyüyen et tüketiminin üzerine, tatlı tüketimi de dahil olunca; diş problemlerinin olmaması kaçınılmazdır.

KÜRDAN KULLANMAYIN

Genel Olarak et tüketiminden daha sonra, dişler kürdanla temizlenmeye çalışılır. Ancak bu şart, diş sağlığı açısından tehlikelidir. Dişler arasında kalan gıda artıklarının temizlenmesi için zorunlu durumlarda diş ipi kullanılmalıdır.

AĞIZ BAKIMI

Yemekten ve özellikle et tüketiminden daha sonra, dişlerinizi fırçalayıp sonrasında diş ipi yardımıyla diş aralarını da temizleyerek artıklarından arındırın. Artıklar büyük problemlere yol açabilir. Bilhassa bayramda çoğu kez et tüketilmesi, etlerin diş aralarında kalmasına niçin olabilir; fakat diş aralarında kalan etleri temizlemediğiniz durumda, bu harabeler çürüğe, ağızda kokuya ve diş eti hastalıklarına neden olabilir.

UYUMLU AĞIZ BAKIMI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

ILK OLARAK ağız ve diş sağlığının korunması için, 6 ayda 1 düzenli olarak diş hekimine gidin. Diş fırçası kullanmayı alışılmışlık haline getirin; somurtkan halde dişlerde çürük oluşumunu engellemeniz imkansız. Mutlaka diş ipi ve arayüz fırçaları kullanın; diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde kullanmadığınız durumlarda dişlerin katiyen ayrıntılarıyla temizlenmez.

AŞIRI ŞEKERLİ YİYECEKLERE UYARI

Fazla şekerli yiyecekler tüketmemeye itina gösterin; yiyecekseniz de ardından mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Tatlı yanında asitli meşrubat ikramına diş bozulma hızını artırmaktadır.

Bayram ziyaretlerinde tatlı yanına ikram edilen meşrubatlara hayır diyemiyoruz; oysa titiz olmanız gerektiğini hatırlatmakta avantaj var.

DİŞLERİNİZİ DÜRÜST FIRÇALIYOR MUSUNUZ?

DR. Açlık FİLİZ BAYAR uyarıyor. Ağız ve dış sağlığında en adımlarda biri dişleri içten usul ile fırçalamaktır. Somurtkan halde diş etlerine zarar verebilirsiniz. Başta diş fırçanızı ıslatmadan üstüne mercimek büyüklüğünde macun sıkın. Üstteki dişler için aşağı yönde süpürtme hareketi, alt dişler için üstteki yönde süpürtme hareketi ile fırçalamaya başlayın; ağzınızın her yerinin temizlendiğine belirli olana değin, takriben en 2 dakika fırçalamaya devam edin.

The post Kurban Bayramı’nda diş ağrısı çekenler dikkat! Kurban Bayramı’nda diş sağlığı sorunu yaşamamak için… first appeared on Haber Rizem.

]]>
Kurban Bayramı’nda ete doyanlar balığa yöneldi https://haberrizem.com/kurban-bayraminda-ete-doyanlar-baliga-yoneldi/haber-30959.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kurban-bayraminda-ete-doyanlar-baliga-yoneldi Wed, 29 Aug 2018 05:55:32 +0000 https://haberrizem.com/kurban-bayraminda-ete-doyanlar-baliga-yoneldi/haber-30959.html Kurban Bayramı boyunca balık satışlarının azaldığını belirten balıkçılar, bugünden itibaren balığa rağbetin arttığın ifade etti. “BALIĞA BÜYÜK ISTEK VAR” Bu yıl özellikle Karadeniz ’de balık sayısının ve çeşitliliğinin epeyce bol olduğunu vurgulayan balık satıcısı Hasan Köse, “Ete doyan vatandaşlar bitmiş tezgahlarımızı ziyaret etmeye başladı. Sezonun açılmasına kısa zaman kalmasına rağmen mezgit, palamut, istavrit ve barbun...

The post Kurban Bayramı’nda ete doyanlar balığa yöneldi first appeared on Haber Rizem.

]]>
Kurban Bayramı boyunca balık satışlarının azaldığını belirten balıkçılar, bugünden itibaren balığa rağbetin arttığın ifade etti.

“BALIĞA BÜYÜK ISTEK VAR”

Bu yıl özellikle Karadeniz ’de balık sayısının ve çeşitliliğinin epeyce bol olduğunu vurgulayan balık satıcısı Hasan Köse, “Ete doyan vatandaşlar bitmiş tezgahlarımızı ziyaret etmeye başladı. Sezonun açılmasına kısa zaman kalmasına rağmen mezgit, palamut, istavrit ve barbun gibi deniz balıklarında patlama yaşanıyor. Kıyı ve olta balıkçılarının tuttuğu deniz balıkları, vatandaşlar göre istek görüyor. Balığa koskocoman bir açlik var. Palamut tane 8, mezgit kilo 20, istavrit kilo 10, barbun kilo 20 liradan satılıyor. Kültür balıklarını tezgahtan kaldırdık. Bu yıl çinekop ve hamsinin de bol çıkacağı söyleniyor. İnşallah sezon öncesi yaşanan bereket sezonda da devam eder de vatandaşlarımız ucuz ucuz balık yer.” dedi.

“ETTEN USANDILAR”

Geçen senelere oranla bu sene balıkta bolluk olduğunun altını çizen Kurtça Aydın ise şunları söyledi:

“Vatandaşlar, birkaç gündür yediği ete bundan böyle doydu. Balığa olan ilgi artma gösterdi. Vatandaşımız taze taze palamut, mezgit ve barbunları yemek yemek istiyor. Etten usanan vatandaşlar, çeşitli balıklardan istediğini alıyor. Sezon açılmamasına rağmen balıklar gayet ucuz. Havalar birazcık daha serinleyince talebin daha da artacağını düşünüyorum. Geçen yıl denizde balık yoktu. Vatandaşlar ucuz balık yiyememişti. Bu yıl bol balık var. İnşallah bu bolluk devam eder de herkesin yüzü güler. Palamutta patlama var. Palamut bu bollukta giderse sezon açıldığında kiloluk palamutları 3 tane 10 liraya satmayı umarız.”

The post Kurban Bayramı’nda ete doyanlar balığa yöneldi first appeared on Haber Rizem.

]]>
Kurban Bayramı’nda diş sağlığınızdan olmayın https://haberrizem.com/kurban-bayraminda-dis-sagliginizdan-olmayin/haber-30360.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kurban-bayraminda-dis-sagliginizdan-olmayin Tue, 28 Aug 2018 09:25:52 +0000 https://haberrizem.com/kurban-bayraminda-dis-sagliginizdan-olmayin/haber-30360.html Bayram ziyaretlerinde diş ağrısı yaşamak istemiyorsanız, diş ipi kullanmayı ihmalkârlık etmeyin. Kurban Bayramı ’nda et ve tatlı tüketiminin artması ile birlikte diş rahatsızlıklarında da çoğalma görülüyor. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, Kurban Bayramı ’nda diş sağlığı ile ilgili tavsiyelerde bulundu… ET ARTIKLARI ŞİDDETLİ AĞRIYA SEBEP OLABİLİR Kurban Bayramı ’nda lezzetli et...

The post Kurban Bayramı’nda diş sağlığınızdan olmayın first appeared on Haber Rizem.

]]>
Bayram ziyaretlerinde diş ağrısı yaşamak istemiyorsanız, diş ipi kullanmayı ihmalkârlık etmeyin. Kurban Bayramı ’nda et ve tatlı tüketiminin artması ile birlikte diş rahatsızlıklarında da çoğalma görülüyor. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, Kurban Bayramı ’nda diş sağlığı ile ilgili tavsiyelerde bulundu…

ET ARTIKLARI ŞİDDETLİ AĞRIYA SEBEP OLABİLİR

Kurban Bayramı ’nda lezzetli et yemekleri ile bol şerbetli tatlılar tüketmek adettir. Eğer diş ve diş etlerinin sağlığı uygun değilse bu yiyecekler ile beraber diş rahatsızlıkları baş gösterir. Dişlerin arasında kalan lifler; diş ağrısına, diş eti iltihabına, ağız kokusuna, diş eti apsesine yani şiddetli ağrıya neden olur. Çıkmayan et artıkları ve tatlıdan sızlayan dişler sebebiyle bayramınız kabusa dönüşebilir.

kurban_bayrami_dis_agrisi_kurban_bayrami_dis_sagligi

DİŞ İPİ KULLANIN

Diş çürüğü ve diş eti hastalığını durdurmak için diş bakımınızın içten ve ahenkli olarak yapılması gerekir. Dişlerinizi günde iki kere ikişer dakika fırçalamalı ve her gün minimum bir defa diş ipi ile bilhassa kuron tabanının etrafındaki alanı temizlemelisiniz. Ağız ve diş sağlığınıza uyarı ederek genel sağlığınızı da teftiş altına alabilirsiniz. Dişlerinizi saklamadan ışıl ışıl gülebilir, ağız kokusundan çekinmeden bayram ziyaretlerinde bulunabilirsiniz.

The post Kurban Bayramı’nda diş sağlığınızdan olmayın first appeared on Haber Rizem.

]]>
Kurban Bayramı’nda ne dek et tüketmeli? https://haberrizem.com/kurban-bayraminda-ne-dek-et-tuketmeli/haber-28758.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kurban-bayraminda-ne-dek-et-tuketmeli Sat, 25 Aug 2018 22:15:11 +0000 https://haberrizem.com/kurban-bayraminda-ne-dek-et-tuketmeli/haber-28758.html Yiyecek, gıda ve sıhhat konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, Kurban Bayramı boyunca bilhassa tüketimi gelişen varlıklı bir protein, mineral ve vitamin kaynağı olan kırmızı etin faydalarına ve içten tüketim yöntemlerine uyarı çekiyor. Kurulduğu 2009 yılından bu yandan sağlıklı hayat bilincinin gelişmesine katkı karşılamak, toplumu beslenme ve afiyet alanlarında bilimsel...

The post Kurban Bayramı’nda ne dek et tüketmeli? first appeared on Haber Rizem.

]]>
Yiyecek, gıda ve sıhhat konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, Kurban Bayramı boyunca bilhassa tüketimi gelişen varlıklı bir protein, mineral ve vitamin kaynağı olan kırmızı etin faydalarına ve içten tüketim yöntemlerine uyarı çekiyor.

Kurulduğu 2009 yılından bu yandan sağlıklı hayat bilincinin gelişmesine katkı karşılamak, toplumu beslenme ve afiyet alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere çoğu projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, kırmızı etin faydalarına dikkat çekiyor. Kırmızı etin içten ve tatmin edici miktarda tüketildiğinde bağışıklık sistemini, kasları ve kemikleri güçlendirmek, kan üretimini cesaretlendirmek, deri ve göz sağlığını gözetmek gibi birçok yararı bulunduğunun altını çizen Sabri Ülker Vakfı, ete dair çoğu bilgi ve önerge paylaşıyor.

DEMİR VE PROTEİN KAYNAĞI

Zengin bir protein kaynağı olan kırmızı et, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineralleri ile B vitaminlerini içerir. Kırmızı et içerdiği demir nedeniyle anemiyi önlemeye asistan olurken, protein ve çinko içeriği baştan sona adale gelişimine katkı maddesi sağlar. Kırmızı etin sağlığa olan olumlu etkilerden adet edinmek için ise kırmızı etin diğer tüm besinlerde olduğu gibi porsiyon kontrolünün yapılması ve doğru pişirme yöntemlerinin uygulanması tartı taşıyor.

KURBAN BAYRAMI’NDA ETİ NASIL TÜKETMELİ?

Kurban Bayramı ile birlikte sofralarda daha fazla taze et tüketiliyor. Fakat alışılagelmiş etlere göre daha sert olan taze et dispepsi, şişkinlik, kabızlık ya da ishal gibi çoğu sindirim sorununa neden olabilir. Bu rahatsızlıklar, uyku problemlerine de yol açabileceği için taze etten vazgeçemeyenlerin, eti iyi pişirerek ve mümkünse kontrollü miktarlarda tüketmesi gerekir. Kurban eti, kesimden daha sonra minimum 12-24 saat bekletilerek tüketilmelidir.

Taze kurban etleri tüketilmeden önce, güvenli şekilde saklanması, etlerin ek yağ kullanmadan, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi gerekir. Etin uzun sürede pişmesi ve yumuşak kalabilmesi için düdüklü tencere seçim edilebilir. Keza eti pişirirken kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri yerine yağsız tava, fırın veya sulu pişirme teknikleri kullanılmalıdır. Bu sayede beslenme öğesi kayıpları ve sağlıksız madde oluşumu önlenebilir. Eti pişirirken mangal tercih ediyorsanız, pişirilen et ve öteki besinlerle ateş arasında asgari 15-20 cm mesafe bulunmasına uyarı edin. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir. İyi pişirilmemiş et, besin güvenliği açısından tehlike yaratır. İyi ve dürüst yöntemlerle pişirilmiş kurban etleri yeşil salata, öteki koyu yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt, tuzsuz ya da az tuz ayran ve kefirle tüketilebilir.

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİ?

Zengin bayram kahvaltılarında, tükettiğiniz porsiyonlara uyarı edebilir, kızartma ve tuz içeriği yüksek besinlerden kaçınabilirsiniz. Yumurta, peynir, süt gibi protein kaynaklarının yanına tam tahıllı ekmeğe, söğüş ve tuzsuz sebzelere, küçük miktarlarda eksik yağlı poğaça ve böreklere de yer verebilirsiniz. Özenle hazırlanmış bayram sofralarında yer alan çok dağıtılmış yiyecekler de pozitif tüketime yol açabilir. Eksik bir çorba ile yemeğe başlayarak, hafif bir ara sıcak ve esas yemekle devam ederek, fazla tuz ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınabilirsiniz. Bayram sofrasında ayrı beslenme gruplarından hazırlanan yemekleri tüketerek enerji alımınızı da dengeleyebilirsiniz. Kurban Bayramı ’nda gelişen et tüketimine yan olarak, sodyum alımı buna ast olarak da su/akıcı ihtiyacı da artabilir. Bayram boyunca günde 1.5-2 litre bir diğer deyişle 6-8 su bardağı su tüketmeye özen gösterin.

The post Kurban Bayramı’nda ne dek et tüketmeli? first appeared on Haber Rizem.

]]>