Ağız - Haber Rizem https://haberrizem.com Rize Haber Wed, 12 Sep 2018 09:43:09 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.5 Nezle ya da grip olmamak için yapılması gerekenler https://haberrizem.com/nezle-ya-da-grip-olmamak-icin-yapilmasi-gerekenler/haber-41364.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nezle-ya-da-grip-olmamak-icin-yapilmasi-gerekenler Wed, 12 Sep 2018 09:43:09 +0000 https://haberrizem.com/nezle-ya-da-grip-olmamak-icin-yapilmasi-gerekenler/haber-41364.html Grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma olasılığının yükseldiği mevsim geçişi başladı. Eylül ile birlikte sonbahara girilirken, uzmanlardan ardı ardına uyarılar geldi. Sıcaklık değişimine dikkat edilmesi uyarısında bulunan uzmanlar, hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. KİLO ARTIŞINA DİKKAT İlk olarak beslenme sonrasında ise uyku düzenine fazlasıyla dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, vitamin ve mineral yönünden...

The post Nezle ya da grip olmamak için yapılması gerekenler first appeared on Haber Rizem.

]]>
Grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma olasılığının yükseldiği mevsim geçişi başladı. Eylül ile birlikte sonbahara girilirken, uzmanlardan ardı ardına uyarılar geldi. Sıcaklık değişimine dikkat edilmesi uyarısında bulunan uzmanlar, hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Nezle ya da grip olmamak için yapılması gerekenler

KİLO ARTIŞINA DİKKAT

İlk olarak beslenme sonrasında ise uyku düzenine fazlasıyla dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, vitamin ve mineral yönünden zengin besinlerin tüketilmesini öneriyor. Su başta olmak üzere bol bol sıvı tüketilmesi istenirken, değişen beslenme alışkanlıkları ve azalan spor aktiviteleri nedeniyle kilo artışı riskine karşı önlem alınması gerektiğini belirtiliyor.

Nezle ya da grip olmamak için yapılması gerekenler

KIYAFET TERCİHİ ÖNEMLİ

Kıyafet tercihi de yine mevsim değişikliği nedeniyle dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Mevsimine göre hem terletmeyecek hem de üşütmeyecek kıyafetlerin giyilmesi tavsiye ediliyor. Sonbahar mevsiminde oluşabilecek sert ve rüzgarlı havalarda üşütmemek için ise ağız ve burun bölgesinin hassasiyetle korunması gerekiyor.

Nezle ya da grip olmamak için yapılması gerekenler

EL TEMASI HASTALIK SEBEBİ

Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar, hapşırık ve öksürük ile çevreye yayılan mikroorganizmaların solunması, solunum yolu salgıları ve el teması ile bulaşıyor. Bu nedenle soğuk algınlığına ya da gribe yakalanan kişilerle yakın temastan kaçınmak gerekiyor. Uzmanlar tarafından hasta kişilerle özel eşyaların paylaşmaması uyarısı yapılıyor. “El hijyenine dikkat edin, ellerinizi sık sık bol sabunlu su ya da el antiseptiği ile temizleyin” diyen uzmanlar, elin göz, ağız ve burunla temas ettirilmemesi gerektiğini aktarıyor.

Nezle ya da grip olmamak için yapılması gerekenler

Uzmanların mevsim geçişinden etkilenmemek için vurguladığı diğer önlemler ise şöyle:

– Hapşırırken ve öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve kullandığınız mendilleri tekrar kullanmayın.

– Toplu ulaşım araçları ile sinema, tiyatro, okul, kışla, fabrika, hapishane ve bakım evi gibi toplu yaşanılan yerlerde hastalık daha kolay yayılıyor. Bu nedenle kalabalık ya da havalandırması iyi olmayan kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun.

– Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde mümkün olduğunca sokağa çıkmayın. – Sigara içilen ortamlarda da bulunmayın.

Nezle ya da grip olmamak için yapılması gerekenler

– Mevsim farklılıkları gösteren bölgelere seyahat ederken dikkat etmek gerekiyor. Isı farklılığı olan bölgeye uygun olarak gerekli önlemleri alın.

– Hemen tüm hastalıklardan korunmada stresin de önemli bir faktör olduğunu unutmayın. Bu nedenle mümkün olduğunca strese sebep olan durumlardan kaçının.

– Sürekli kullandığınız ilaçlarınızı ve düzenli doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. Kronik hastalığınız varsa sürekli kontrol altında olun.

– Grip mevsimine girmeden grip aşısı olun. Günümüzde grip aşıları bu hastalıktan korunmanın en güvenli yoludur. Grip aşıları eylül ile kasım aylarında uygulanıyor. Her yıl salgın yapan grip virüsü değiştiği için her yıl grip aşısını tekrarlamak gerekiyor.

The post Nezle ya da grip olmamak için yapılması gerekenler first appeared on Haber Rizem.

]]>
Ağız ülseri nedir? https://haberrizem.com/agiz-ulseri-nedir/haber-10042.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=agiz-ulseri-nedir https://haberrizem.com/agiz-ulseri-nedir/haber-10042.html#respond Sun, 06 Aug 2017 08:19:12 +0000 https://haberrizem.com/agiz-ulseri-nedir/haber-10042.html Zararsız olmakla birlikte rahatsızlık verici olan ağız ülserinin ne olduğunu biliyor musunuz?

The post Ağız ülseri nedir? first appeared on Haber Rizem.

]]>
Ağız ülseri, ağız ve diş etlerinde oluşan ağrılı yaralardır. Ağız ülseri halk arasında aft yaraları olarak da bilinir. Çoğunlukla zararsız olmakla birlikte, ağız ülseri son derece rahatsız edici olabilir ve bazı insanlar için yemek yemeyi, içmeyi, dişlerini fırçalamayı ve hatta konuşmayı bile zorlaştırabilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Sigara içmek ve asitli gıdalar tüketmek, ağız ülserlerini ağırlaştırır. Ülserler ağrılı olabilir ve ağrı; yemek, içki ve kötü ağız hijyeni ile daha da kötüleşebilir. Çoğu insanda ağız ülseri 2 hafta içinde geçer. Herhangi bir yeni ülser oluşumu veya 3 haftadan uzun süren bir ülser, bir doktor veya diş hekimi tarafından incelenmelidir” şeklinde açıklama yaptı.

Sigara ve stresten uzak durun
“Ağız ülserlerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir” diyen Diş Hekimi Kökdemir, ağız ülserlerinde etkili olabilecek birkaç sebep hakkında bilgilendirdi:

– Sigarayı bırakmamak,

– Turunçgillerden, asidik gıdalardan veya baharat bakımından zengin beslenmek,

– Zayıf takma protezler, ağız ve diş etlerine sürtünebilecek diğer aparatlar

– Stres ya da kaygı,

– Gebelikte hormonal değişiklikler, ergenlik ve menopoz,

– Beta blokerler ve ağrı kesiciler dahil ilaçlar,

– Genetik faktörler,

– Bazı kişilerde, farklı bir sağlık durumunun veya beslenme yetersizliğinin bir sonucu olarak da ülserler gelişebilir.

– Ayrıca Çölyak veya Crohn hastalığı, vitamin B12 veya demir eksikliği, zayıflatılmış bir bağışıklık sistemi gibi durumların hepsi ülser oluşumunu tetikleyebilir.

Kanserde lekeler serttir
“Ağız ülseri kanser belirtisi olabilir mi?” Diş Hekimi Kökdemir, ağız ülserleri ile ağız kanseri arasındaki bazı temel farklılıkları şöyle sıraladı:

– Ağız ülseri genellikle ağrılıdır, ağız kanseri değildir.

– Ağız ülseri yaklaşık 2 hafta içinde temizlenirken, ağız kanseri ortadan kalkmaz ve sıklıkla yayılır.

– Ağız kanseri lekeleri kaba ve serttir, sıyrılmaları kolay olmayabilir.

– Ağız kanseri genellikle dilden, ağzın arkasından, diş etlerinde veya yanaklarda görünen kırmızı ve beyaz alanların veya geniş beyaz alanların karışımıdır.

– Ağız kanseri genellikle ağır içki içme veya tütün kullanımıyla bağlantılıdır.

3 haftadan uzun sürerse doktora gidilmeli
Bir kişinin mümkün olan en kısa sürede doktorunu görmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar:

– Ağızda bir veya daha fazla alanda ağrısız bir ülser ortaya çıkması,

– Ağızda yeni bir yerde görülen alışılmadık ülserler,

– Yayılmakta olan ülserler,

– 3 haftadan süren ülserler.

Gargara ve merhem kullanılmalı

Birçok durumda ağız ülserlerinden gelen ağrı ve rahatsızlık birkaç gün içinde azalır ve tedaviye gerek kalmadan yaklaşık 2 hafta içinde kaybolur. Ağız ülserleri ağrılı ya da sık tekrar ediyorsa, bir diş hekimi şişi ve ağrıyı azaltmak için çözüm önerebilir. Ayrıca, diş hekimi bir antimikrobiyal gargara veya merhem reçete edebilir.

Yediklerinize ve ağzınızın hijyenine dikkat edin
Fırçalama ve diş ipi de dahil olmak üzere iyi bir diş hijyeninin sağlanması, ağız ülserlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Ağız ülserleri bilinen bir tedaviye sahip değildir ve tipik olarak bir kişinin hayatı boyunca ağızda tekrar eder.

“Bir ülserin ortaya çıkması kaçınılmaz olmasına rağmen, şiddetini azaltmak için yapılabilecek bazı şeyler vardır” diyen Diş Hekimi Kökdemir, önleme yöntemlerini şöyle anlattı:

– Ülserlere neden olduğu bilinen ilaçların değiştirilmesi için doktorunuzla konuşun,

– Semptomları tetikleyebilecek veya kötüleştirebilecek gıdalardan kaçının,

– Günlük fırçalama ve diş ipi ile ağzı temiz tutun.

The post Ağız ülseri nedir? first appeared on Haber Rizem.

]]>
https://haberrizem.com/agiz-ulseri-nedir/haber-10042.html/feed 0
Ağız kokusu kabusunuz olmasın https://haberrizem.com/agiz-kokusu-kabusunuz-olmasin/haber-6187.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=agiz-kokusu-kabusunuz-olmasin https://haberrizem.com/agiz-kokusu-kabusunuz-olmasin/haber-6187.html#respond Sat, 18 Feb 2017 13:42:17 +0000 http://haberrizem.com/2017/02/18/agiz-kokusu-kabusunuz-olmasin/ Diş Hekimi Dt.Harbalioğlu, yiyeceklerden bağımsız olan ve uzun süre devam eden kötü ağız kokusunun bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi.

The post Ağız kokusu kabusunuz olmasın first appeared on Haber Rizem.

]]>
Diş Hekimi Dt.Harbalioğlu kişiyi çok zor duruma sokan ağız kokusu ile ilgili, “Ağız kokusu toplumda birçok kişinin yaşadığı ve çözüm bulmaya çalıştığı bir rahatsızlıktır ve bulunduğunuz ortamda hem sizi, hem de çevrenizdekileri rahatsız eder. Bunun birçok sebebi olabilir. Tüketilen soğan, sarımsak gibi yiyeceklere bağlı olarak ortaya çıkan ya da sabah uyanıldığında sindirim sisteminden kaynaklı gazlar ve dilde çoğalan bakterilerin oluşturduğu sülfürlü bileşenler nedeniyle görülebilen ağız kokusu fizyolojiktir ve tedavi gerektirmez. Yiyeceklerden bağımsız olan ve uzun süredir devam eden kötü ağız kokusu ise, bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu tip bir ağız kokusu ihmal edilmemelidir” dedi.

Kişilerde ağız kokusu olmasının sebeplerine değinen Diş Hekimi Dt. Harbalioğlu, “Açlık, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, karaciğer, mide, bademcik rahatsızlıkları gibi birçok etken neden olmakla beraber ağız kokusu şikayetlerinin çoğu ağız içindeki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Dişlerdeki çürükler, diş eti iltihabı, temizlenmesi güç diş eti cepleri ve yarım sürmüş gömülü 20 yaş dişinin etrafında yiyecek birikimine neden olan diş eti aralıkları, kolay temizlenemeyen köprüler diş eti ile uyumu bozulmuş kaplamalar da besin artıklarının birikimi nedeniyle koku kaynakları arasındadır” bilgisini verdi.

Ağız kokusundan kurtulmak için ne yapılabilir?

Dt.Cem Harbalioğlu, “Ağız kokusunu ortadan kaldırmak için; ağız kokusuna neden olacak gömülü dişler çekilmeli,var olan protez ve köprüler kontrol edilmeli, hareketli protezlerin bakımı iyi yapılmalı, günde en az iki kez yemek yedikten sonra dişleriniz fırçalanmalı, diş ipi kullanmalı ve ağız gargaralarını ihmal edilmeli, dil fırçaları ile de zaman zaman dili fırçalamak ek olarak kötü kokuyu ortadan kaldırmak için de çok önemlidir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ile problemler erkenden fark edilip olası ciddi sorunlar oluşmadan tedbir alınmalıdır” şeklinde konuştu.

The post Ağız kokusu kabusunuz olmasın first appeared on Haber Rizem.

]]>
https://haberrizem.com/agiz-kokusu-kabusunuz-olmasin/haber-6187.html/feed 0