Geleceğin dahileri okul sıkıntısı çekiyor

Geleceğin dahileri okul sıkıntısı çekiyor
Geleceğin dahileri okul sıkıntısı çekiyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de üstün potansiyelli çocuklara eğitim veren okul sayısının çok eksik olduğunu söyleyen Eğitimci Tekin Baransel “Bu çocukların bir arada olması lüzumlu. Parça parça herhangi bir okulda olmaları çağırmak tamamen kaynaştırma eğitimi anlamına geliyor. Bütün okullar ‘üstün potansiyelli çocuklara eğitim veriyoruz, çocuklara özel ilgi gösteriyoruz ’ diyor; fakat direkt bu konuya eğilen bir okul Türkiye ’de kalmadı. O yüzden de ailelere çocuklarını hangi okula verirlerse versinler, bireysel olarak öğrencileri takip edip uzmanlar eşliğinde de dürüst bir yolda gidip gitmediğini her daim kontrol etmelerini öneririm”. dedi.

“ÜSTÜN POTANSİYEL ÖĞRENCİLER İDEAL ORTAMDA EĞİTİM GÖRSÜN”

Üstün potansiyelli çocuklar için mutlaka öbür bir okul olması gerektiğine uyarı çeken Tekin Baransel, “Aynı ortam içerisinde bambaşka gruplara dağıtmak sosyolojik olarak sıkıntı yaratabilir. Mektep içerisinde ‘onlar üstün potansiyelli siz normalsiniz, onlar sizden üstün siz alttasınız ’ diye farklılaştırmak, iki gruba da zarar veriyor. Bu yüzden üstün potansiyelli çocukların eğitimi, ayrıntılarıyla bir okul çatısı aşağı farklılıkların hissedilmediği ideal bir ortamda olmalı. Maalesef Türkiye ’de böyle bir etraf kalmadı.” diye konuştu.

 

“ÖĞRETMENLER İÇİN SIKINTI ÖĞRENCİLER”

Tekin Baransel, üstün potansiyelli çocukların okullarında fark edilmesinin fazla mümkün olmadığına değindi. Çoğu üstün potansiyel çocuğun böylece kaybolup gittiğini vurgulayan Baransel, “Öğretmen açısından üstün potansiyelli çocuk sıkıntılı bir öğrenci, veli açısından da haylaz ve kaide tanımaz bir çocuk olarak nitelendiriliyor. Dost çevresinde de uyumsuz bir öğrenci olarak tanımlandığı için dışlanan, cezalandırılan, normalleştirilmeye çalışılan bir öğrenci grubu vakit içerisinde kaybeden bir profile geçiyor ya da tamamen kendisini hayattan soyutluyor.” biçiminde konuştu.

Geleceğin dahileri okul sıkıntısı çekiyor

“FARKLI YETENEKLERİ DE VAR”

Üstün diye nitelendirilen çocukların yalnızca matematiği iyi olan çocuklar olarak algılandığını kaydeden Tekin Baransel, bu çocukların sanatsal ve sportif gibi alanlarda öbür yetkinliklerinin de olduğunu vurguladı.

“MEKTEP DIŞI ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERİLMELİ”

Bu çocukların dikkate alınmadığına dikkat çeken Tekin Baransel, “Bununla ilgili belirsizlik duyan veli, hoca ya da okul mutlaka ilgili merkezlere başvurarak, gerekli bilimsel testleri uygulatmalarını öğüt ederim. Tanının konması gerekli. Devlet, BİLSEM (Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri) kanalıyla bu nesil öğrencileri tespit ediyor. Çocuklar, mektep ardından bu merkezlerde üstünlüklerine göre ek araştırmalar yapıyor. Tatmin Edici bir program yok. Çünkü mektep dışı yapılan bir program, okul sonrası veya hafta sonu çalışmalar yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Geleceğin dahileri okul sıkıntısı çekiyor

KIŞISEL PROGRAMLAR YAPILSIN ÖNERİSİ

Tink olarak üstün potansiyelli çocukların eğitime talip olduklarını söyleyen Baransel üstün potansiyelli çocukların eğitim gördüğü ayrı bir okul olmadıklarının altını çizdi. Üstün potansiyelli çocukları mutlu etmek için her türlü rehberlik hizmetini vereceklerini belirten Tekin Baransel, “Çocukların yetenekleri doğrultusunda fırsatlar yaratacağız. Tink ’te öğrencilerin üstün potansiyelli olup olmadığıyla ilgili taramalar yapacağız. Bilimsel testleri yapıp, çıkan sonuçlara kadar öğrenciler için bireysel programlar başlatacağız.” şeklinde konuştu.

Geleceğin dahileri okul sıkıntısı çekiyor