Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya kadar, sanat tarihçisi Benedicte Savoy ile Senegalli yazar ve akademisyen Felwine Sarr’in Afrika ülkelerine ait sanat eserlerinin iade edilmesi için hazırladığı raporu Macron’a sundu.
Macron, Fransa’da sömürge döneminden kalma Benin’e ait 26 sanat eserini iade edeceğini açıklama etti.
Cumhurbaşkanı Macron, gelecek yılın birincil çeyreğinde sanat eserleri ile ilgili “metamorfoz politikasını” belirlemek için Avrupalı ve Afrikalı ortaklarını Paris’e davet etti.
Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, iki yıl önce ülkesine ait eserlerin iadesi için Fransa’ya resmi talepte bulunmuştu.
Macron, geçen yıl Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’ya gerçekleştirdiği ziyarette, Afrika’ya ait eserlerin Afrikalı ülkelerde de layık görülmesi gerektiğini ve beş yıl içinde bu eserlerin iade edilmesi için şartların oluşmasını istediğini söylemişti.
FRANSA’DA BENİN’E AİT 6 BİN ESER VAR
Benin’in UNESCO Daimi Vekil Büyükelçi Irenee Zevounou’ya göre, Fransa’da Benin’e ait 4 bin 500 ile 6 bin arasında eser bulunuyor.
Fransa, 1524’te başlattığı sömürgecilik faaliyetleriyle Afrika’nın batısı ve kuzeyinde 20’den pozitif ülkede bağımsızlık kurdu. Afrika’nın yüzde 35’i, 300 yıl baştan başa Fransa’nın kontrolünde kaldı.
Senegal, Fildişi Sahili ve Benin gibi ülkeler o yıllarda Fransa’nın esir ticaret merkezleri olarak kullanıldı ve bölgedeki bütün kaynaklar sömürüldü. Fransa’nın dünya savaşlarında bağımsızlık vaadiyle kendi saflarında savaştırdığı ülkelerin başlattığı ayaklanmalar şiddetle bastırıldı. Bölgede beş asır süren kolonyal dönemde ve hür savaşlarında 2 milyondan fazla Afrikalı hayatını kaybetti.