Öğrencilerin teşekkür, takdir ve üstün başarı belgesi almaları için galibiyet ortalamalarının yanında özürsüz devamsızlık sürelerinin 5 günü geçmemesi gerekecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Devlete Ait Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte, “1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” yasal destek kapsamına alındı.
AİLEYE BİLDİRİLECEK
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılmış olarak velilerine bildirilecek.
Yeni yönetmelik ile il veya ilçe öğrenci sipariş verme ve nakil komisyonları, özel yetenekli öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yerleştirilmesi konusunda yeni yetkilere sahip oldu. Liselerdeki yazılı sınavlar, gerektiğinde okul, eğitim bölgesi, ilçe, il ve ülke genelinde iki taraflı sınavlar şeklinde yapılabilecek.
ÖĞRENCİ ÖDÜLLENDİRİLCEK
Mevzuat değişikliğiyle işe gelmeme yapmayanların ödüllendirilmesi ve okula devamın sağlanması amacıyla özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen öğrenciler için düzenleme yapıldı.
Buna kadar, okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki çaba ve başarılarıyla menfaat gösteren, özürsüz işe gelmeme süresi 5 günü geçmeyen, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70’ten aşağıda olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden, 70 ile 84,99 arasındakileri teşekkür belgesi, 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi, orta öğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün galibiyet belgesi ile ödüllendirecek.
DİSİPLİN DÜZENLEMESİ
Yönetmelikte pansiyon, diğer mektep veya işletmedeki disiplin olaylarına ilişkin de düzenleme yapıldı. Buna tarafından araştırma, çözümleme, soruşturma süreci, ilgili okulların öğrenci ödül ve disiplin kurullarının meslek birliği içerisinde yürütülecek.
Öğrencinin belirtilmiş olduğu okulun öğrenci ödül ve disiplin kurulu başkanı veya işletme yetkilisi görüşlerine başvurulmak üzere olayla ilgili öğrenci ödül ve disiplin kurulu toplantısına katılacak.
Öğrencinin belirli olduğu okulun öğrenci ödül ve disiplin kurulu başkanı karar için oy kullanacak oysa işletme yetkilisi kullanamayacak.
HAFIZLIK PROGRAMI
Mektep değişiklik cezası kesinleşen öğrencinin öteki okula nakil işlemi gerçekleştirilinceye kadar geçen sürede öğrenci okula devam ettirilmeyecek ve bu zaman devamsızlıktan sayılmayacak. Yönetmelik ile keza kabiliyet sınavı ile öğrenci alan Anadolu imam konuşmacı liselerindeki programlara “hafızlık” programı da eklendi.
E-MESEM YAZILIMI GETİRİLİYOR
Yeni düzenlemeye, mesleki eğitim merkezleri ile ilgili iş ve işlemlerin e-Mektep bilgi tabanında izlenmesinde yaşanan sorunların giderilmesi için e-Mesem yazılımı üzerinden takip edileceği hükmü eklendi.
Ayrıca öğrencilerin öğrenme eksikliklerini ortaya hazırlamak için yapılan ölçme çalışmaları ile bu çalışmaların yanında anketlerin de uygulanması konularını kapsayan “İzleme Araştırması” kavramı da yönetmeliğe girdi. Bunun yanına ortaöğretim kurumları tanımlarında artık “eğitim kampüsü” ifadesi de yer alacak.
Liselerde haftalık ders programı, “öğretmenler kurulunda görüşüldükten daha sonra” mektep müdürünün onayına tabi olarak uygulamaya konulacak. Haftalık ders programı hazırlanırken engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin bu durumları dikkate alınacak.
Yönetmeliğe pansiyonlu okullara, belirlenen pansiyon kontenjanı dek “uzak yakına” ilkesi gözetilerek tercihe kadar atama yapılmasına ilişkin hüküm konuldu.
YAŞI İLERLEMİŞ ÖĞRENCİLER
Yeni yönetmelik ile yaşı ilerlemiş öğrencilerle ilgili de yeni düzenleme yapıldı. Öğrenimine ara vermemiş olanlarda yaş şartı aranmayacak.
Ama 22 yaşını tamamladığı eğitim ve öğretim yılının sonunda sorumluluk sınavlarına girerek okuldan mezun olabilecek durumda olanlar hariç, okuldan mezun olamayanların ilişiği kesilerek açık ortaöğretim kurumlarına veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilecek.
NAKİL DÜZENLEMESİ
Öğretim yılı içerisinde de örgün ve açık öğretim kurumları arasındaki nakil ve geçişlere daha artı olanak sağlanması nedeniyle açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ya da açık öğretim imam konuşmacı lisesinden örgün ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişler, ders kesiminden yeni öğretim yılı birinci döneminde ekim ayının ardına kadar, ikinci dönemde ise dönemin ilk meslek gününden şubat ayı sonuna kadar yapılabilecek.
GEBE VE ENGELLİ ÖĞRETMENLERİN NÖBETLERİ
Hamile öğretmenler ile engelli öğretmenler ve engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin nöbet tutma konusuna açık sözlülük getirildi. Hamile öğretmenlere, hamileliğin 24’üncü haftasından itibaren ve doğumdan itibaren bir yıl vakit ile nöbet görevi verilmeyecek.
Engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenler nöbet görevinden muaf tutulacak. Oysa, engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerden istekli olanların nöbetlerinin belirlenmesinde tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılacak.
OKUL BİRİNCİLİĞİ
Ders kesiminde, dört takvim eğitim ve öğretim yılına ait mezuniyet puanı en yüksek olan öğrenci öğretmenler kurulunca mektep birincisi olarak tespit edilecek.
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde; Anadolu iş ve Anadolu teknik programları ile bünyesinde farklı programlar uygulayan Anadolu imam konuşmacı liselerinde her program için ayrı olarak mektep birincisi saptama edilecek.
FOTOĞRAFLI KİMLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU KALKTI
Okul müdürlüğünce öğrencilere, nüfus kayıt ve mektep bilgilerini içeren, fotoğraflı öğrenci kimlik belgesi düzenlenmesi gerekli olmayacak.
Okullarda, öğrencilerde çevre bilinci, hayat becerileri ve sorumluluklarını amacıyla eğitim ortamlarının temiz ve ahenkli tutulması alışkanlığını kazandırmak için zorunlu tedbirler alınacak. Daha önceki düzenlemedeki “kılavuz öğretmen” ibaresi “rehberlik öğretmeni” olarak değiştirildi.
BAŞARISINI YÜKSELMEK İSTEYEN ÖĞRENCİLER İÇİN YAPILAN SINAV KALDIRILDI
Bakanlığın yeni düzenlemesi ile sınavlar ve öteki değerlendirmeler sonunda başarısını yükseltmek isteyen öğrenciler için dönem sona ermeden her dersten ayrıca yapılan karşılıklı sınavlarla ilgili önemli bir karar alındı.
Bu sınava katılan ve başarısını yükselten öğrenci sayısının az olması nedeniyle sınavın amacına hizmet etmediği taleplerinin yoğunluğu tespit edildiğinden bu sınavlar kaldırıldı.
HER DERSTEN EN AZ İKİ SINAV YAPILACAK
Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en düşük iki sınav yapılması olacak. Her dönem başında imtihan sayısı eğitim kurumu alan zümrelerince, imtihan tarihleri ise zümre başkanları kurulunca belirlenecek.
Mektep müdürünün onayından sonra e-Mektep sistemi üzerinden duyuru edilecek. Yazılı sınavlar, gerektiğinde okul, eğitim bölgesi, ilçe, il ve ülke genelinde iki taraflı sınavlar biçiminde yapılabilecek. Bu sınavların uygulanmasına ilişkin meslek ve işlemler Bakanlıkça hazırlanan yönerge ya da rehber ile belirlenecek.
KAYNAŞTIRMA VE BÜTÜNLEŞTİRME ÖĞRENCİLERİNE ÖZEL İMKÂNLAR
MEB ’in yeni düzenlemesinde, il veya ilçe öğrenci yatırma ve nakil komisyonlarına da yeni yetkiler verildi. Buna tarafından, bu komisyonlar, ilköğretim programını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden tam zamanlı kaynaştırma veya bütünleştirme aracılığıyla eğitim alacak öğrencileri, zorunlu konuları dikkate alarak her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde ortaöğretim tescil alanı içindeki liselere yerleştirilmelerine olasılık sağlayacak.
Keza, tam zamanlı kaynaştırma, bütünleştirme yoluyla eğitim alacak öğrencilerden yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara yerleştirilecekler, ilgili mektep müdürlüklerince oluşturulan komite göre kendi aralarında yetenek sınavına alınacak ve başarılı olanların kayıtları yapılacak.
DEVAMSIZ ÖĞRENCİLERİN DURUMU
Işe Gelmeme süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılmış olarak velilerine bildirilecek. Fakat üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ya da tam teşekküllü hastanelerde yoklama belirli sürekli tedaviyi veya organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devamlı özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin devlete ait raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz işe gelmeme süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60, bütün zamanlı kaynaştırma, bütünleştirme aracılığıyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 gün olarak uygulanacak.