Deneme Amaçlı Ekildi, Geçim Kaynağı Oldu! Türkiye’nin Birincil Tropikal Meyvesi Tescillendi

Deneme Amaçlı Ekildi, Geçim Kaynağı Oldu! Türkiye'nin Birincil Tropikal Meyvesi Tescillendi
Deneme Amaçlı Ekildi, Geçim Kaynağı Oldu! Türkiye'nin Birincil Tropikal Meyvesi Tescillendi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde üç yıl önce test amaçlı ekilen ve kısa sürede geçimini sağlama kaynağı haline gelen “ejder meyvesi” tescillendi.

11 ÇEŞIT TROPİKAL MEYVE GETİRİLDİ

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde, Antalya Valiliğinin desteğiyle tropik meyve projesi başlattı. Bu kapsamda 2012’de ABD’den 6 türde 11 çeşitlilik tropikal meyve getirilerek, bunların Gazipaşa ilçesinde iki bambaşka lokasyonda adaptasyonları gerçekleştirildi.

TÜRKİYE’NİN BIRINCIL TESCİLLENMİŞ TROPİKAL MEYVESİ OLDU

Bölgeye armoni karşılayan ve millet aralarında “ejder meyvesi” olarak bilinen anavatanı Güney Amerika olan pitaya, üç sene içinde çiftçinin geçim kaynağı haline geldi. Tropikal çeşitlerin ticaretinin yapılabilmesi, fidan üretimleri için kayıt çalışması gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Tohumluk Kayıt ve Sertifikasyon Merkezi’nin tescil ettiği pitaya, Türkiye’nin birincil tescillenmiş tropikal meyvesi oldu. Tanesine, büyüklüğüne tarafından 10 ila 60 lira arasında satılan ejder meyvesi, meşrubat, cacık, salata ve meyve olarak tüketilebiliyor.

“MİNERAL VE VİTAMİN BAKIMINDAN VARLIKLI”

Gazipaşa’daki Yakacık Mahallesi’nde üretici Yaşar Dağtekin, “Ejder meyvesi Türkiye’nin tescillenen ilk tropikal meyvesi oldu. Getirisi lakin bahçe kurulumundan üretimine dek ilgi isteyen bir ürün. Bakımını senelik yapıyoruz.” dedi.

Meyvenin çiçeklerini kış gecelerinde açtığını dile getiren Dağtekin, karanlıkta arı ve böcek olmadığı için tozlamayı kendisinin yaptığını, bu nedenle verimin fazla olduğunu vurguladı.

Ejder meyvesinin afiyet bakımından önemli olduğunu gösteren Dağtekin, “Yapılan araştırmalara tarafından, asap ve kemik sistemine, tırnaklara, gözlere iyi geldiği belirtiliyor. Mineral ve vitamin bakımından varlikli.” diye konuştu.

PASİFLORA MEYVESİ DE TESCİLLENDİ

Dağtekin, öte taraftan Antalya’nın Alanya, Gazipaşa ile Mersin’in Anamur ilçelerinin denize bakan yamaçlarında yetiştirilen pasiflora tropik meyvesine de tescil verildiğini bildirdi.

Pasifloranın da fazla bereketli bir ürün olduğuna değinen Dağtekin, şunları kaydetti: “Çarkıfelek olarak da bilinir. Meyvesinin güzel aroması var. Diğer ülkelerde meyve suyu endüstrisinde kullanılıyor. Ürettiğimizi rahatlıkla satabiliyoruz. Yatıştırıcı etkisi var. Çocuklara öksürük şurubu olarak da veriliyor. Potasyum bakımından zengin, kalbe iyi geliyor. Uyku problemi yaşayanlar bilhassa seçim ediyor. Senede iki defa ürün alabiliyoruz. Bundan Böyle tescillendi, fide üretebileceğiz. Kilosu 30 liradan başlıyor, 45 liraya değin çıkıyor.”

Dağtekin, tropikal meyvelerin ihracatına yönelik birlik kurma çalışmaları olduğunu kaydetti.

“ÇİFTÇİLER, TROPİKAL MEYVELERE YÖNELDİ”

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de ilçede deneme amaçlı üç yıl önce ekilen pitayanın üretiminin yaygınlaştığını belirtti. İlçenin tropikal meyveler için uygun iklime sahip olduğunu anlatan Çelik, “Denediğimiz her üründe başarılı olduk. Bu meyveleri, herkese tattırmak, yaygınlaştırmak istiyoruz. Çiftçiler, salatalık, domates gibi ürünlerden vazgeçip, tropikal meyvelere yöneldi. Ejder meyvesinin üretimi, bakımı da fazla kolay. Yalnızca su vererek, doğal yetiştiriliyor.” ifadelerini kullandı.