Bilim Kurgu Dosyası: Sinema ve edebiyat birbirini besliyor

Bilim Kurgu Dosyası: Sinema ve edebiyat birbirini besliyor
Bilim Kurgu Dosyası: Sinema ve edebiyat birbirini besliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim kurgu denince akla gelen birincil yayınevlerinden İthaki. Bilim kurgunun Türkiye ’deki durumunu konuştuk. Keza yayınevinden Çeviri Edebiyat Yayım Sorumlusu Alican Hürmet Ortanca genç okurlara ve bilimkurgu severlere yazan ve kitap tavsiyesinde bulundu.

BİLİM KURGUNUN YÜKSELİŞİ EDEBİYATLA SINIRLI YOK

Bilim kurgu yükselişte mi?

Uzun bir süredir yükselişte. Bu durumu sadece edebiyat üzerinden ele almamak lazım natürel. Sinema ve dizi sektörü türün yükselmesinde hiç kuşkusuz en büyük etken ama bu sektörlerin de başlıca kaynak aldıkları yer edebiyat oluyor.

Bilimkurgu Dosyası: Sinema ve edebiyat birbirini besliyor

(Isaac Asimov)

Sizce son zamanlarda sinemadaki en iyi örnekler hangileri?

Son yıllarda hiç olmadığı kadar çok roman veya öykü uyarlaması geliyor ekranlara. “Expanse, Handmaid ’s Tale”, “The Man in the High Castle”, “Electric Dreams” gibi uyarlamalar en iyi örneklerden. Sinema için de The Martian”, “Ready Player One”, “Arrival” ve dolambaçlı olarak da olsa “Blade Runner 2049” ses getiren örnekler.

Bir üstelik “Black Mirror” ya da “Westworld” yapımcılarının ve senaristlerinin Isaac Asimov veya Philip K. Dick okumadan böylesine eşsiz eserler ortaya çıkarma ihtimalleri böylece yok.

Sinema ve edebiyat iyi bir etkileşimde bulunuyor diyebilir miyiz o halde?

Gerçekten sinema ve edebiyat sektörü bu anlamda birbirlerini fazla besliyor. İyi olan bir eser uyarlanıyor, karşı taraf yapım şirketleri benzer bir iş gerçekleştirmek için benzer arayışlarda bulunuyor. Bu da bazı klasiklerin tozlu raflardan kalkmasına sebep olurken keza de güncel üretimde rekabeti ve haliyle de niteliği artırıyor.

Bilimkurgu Dosyası: Sinema ve edebiyat birbirini besliyor

(John Scalzi)

TÜRKİYE ’DE BAŞLICA BATI TEMELLI BİLİM KURGU TÜKETİLİYOR

Türkiye’deki durumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye ’de de batı temelli bilimkurgu tüketiliyor başlıca lakin yayımlanan eser sayısının artması yerli yazarlar üzerinde de olumlu bir tesir oluşturuyor. Yazan adaylarının böylece çoğunun tutulduğu okumadan yazma hastalığına da tedavi buluyor türün önde gelen eserlerinin yayımlanması.

Sonuçta bilimkurgu gibi gündelik gelişmelere göre şekillenebilen bir türde dünyayı takip etmeden üretim gerçekleştirmek fazlasıyla zorlama. Ancak bilimkurgudaki bu artışın Türkiye ’deki üretimi de ilk elden ve olumlu yönde etkilediğini söylemek muhtemel.

Peki bilim kurguya katkısı olan bu dönemin yazarları kimler?

Yirmi birinci yüzyılda edebiyat namına bilimkurguda manâlı ve uzun yıllar sonra zeka hatırlanacak yazarlar üretime başladı. “John Scalzi” ve “China Mieville” başı çeken yazarlardan.

Bilim kurgu dosyası: Sinema ve edebiyat birbirini besliyor

(Ray Bradbury)

GENÇ OKURLARIN BİLİM KURGU İLE TANIŞMASINA VESİLE OLAN YAZARLAR ÖNEMLI

Genç okurlara hangi bilim kurgu yazarlarını tavsiye edersiniz?

Isaac Asimov ’dan “Ben, Robot”, Arthur C. Clarke ’tan “Çocukluğun Sonu”, H.G. Wells ’ten “Vakit Makinesi”, Ray Bradbury ’den “Fahrenheit 45” ile “Mars Yıllıkları” ve sayısız Jules Verne kitabı…

Neden bilhassa bu isimler?

Bu isimler nesillerdir genç okurların bilimkurguyla tanışmasına vesile olmuş yazarlar. Hâlâ güncelliklerini yitirmemiş, bilimkurgunun ne olduğunu, neyden bahsettiğini en berrak, en eğlenceli şekilde anlatmayı başarmış ve gelecek nesillere miras kalmış kitaplar. Gençlerin, hatta bilimkurgu seven herkesin bir gün mutlaka okuması gerekir diye düşünüyorum.

Bilim kurgu dosyası: Sinema ve edebiyat birbirini besliyor

(Kim Stanley Robinson)

Bilim kurguya alaka duyanlara tavsiyeniz nedir?

Bilimkurguyla birazcık daha haşır neşir olan okurlar ise “Kim Stanley Robinson”, “Strugatski Kardeşler”, “Richard K. Morgan”, “China Mieville” gibi bilimkurgunun benzersiz yaratıcılarının dünyalarına adım atmak isteyebilirler.

Sevgili Alican Saygı Ortanca’ya teşekkür ederim…

Damla Karakuş

email protected

Instagram: biyografivekitap