Baston ustasının 1071 mesaisi

Baston ustasının 1071 mesaisi
Baston ustasının 1071 mesaisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ahlatlı baston ustalarından Refa Gökbulak, asırlık ceviz ağaçları ile farklı alanlara yönlendirilmiş boynuz türlerine Ahlat’ın sembollerini, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifleri işleyip, sanat eserine dönüştürürken, 24 Ağustos’ta başlayacak kutlamalar dolayısıyla atölyede yoğun bir egzersiz temposuna girdi.

“KUTLAMALARI HEYECANLA BEKLİYORUZ”

Bir birinden güzel el sanatı ürünlerini kutlamalara geliştirmek için mesai yapan baston ustası Refa Gökbulak, “Yaklaşık 2 aydan uzun bir süredir yoğun bir tempoyla baston yapmaya başladık. Bu yıl Ahlat’tan başlayacak olan 1071 kutlamalarını heyecanla bekliyoruz. 1071 Malazgirt Zaferi’nin sene dönümünde yapılan etkinliklerin bir ayağının Ahlat’a alınması ayrıca ilçemiz keza de biz el sanatkarları için büyük bir umut olmuştur.” dedi.

Baston ustasının 1071 mesaisi ViDEO

“SANATIMIZI GÖSTERMEK İSTİYORUZ”

Refa Gökbulak, “Bizlerde o tarihi güne ayrıca şahitlik etmek hem de sanatımızı uygulamak maksadıyla gece gündüz çalışıyoruz. 2 aydır atölyemizde yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Bağlı ama Devlet Başkanımızın da Ahlat’a geliyor olması bizleri son derece gururlandırmıştır. Ayrıca Başkanımızı hem de konuklarımız için bir birinden güzel bastonlarla onları karşılayacağız. İnşallah umut ediyoruz sayın Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan Ahlat’a gelecektir. Şuanda atölyemizde 3 çırak, 2 sanatçı ve tezgâhtar personellerle beraber uzun bir süredir 1071 kutlamaları için mesai yapıyoruz” diye konuştu.

Baston ustasının 1071 mesaisi

BASTONLARDA KOÇ SIĞIR VE MANDA BOYNUZLARI KULLANILIYOR

Ahlat baston yapımında manda, koç ve sığır boynuzlarının kullandığını anlatan Refa Gökbulak, “Ahlat bastonunun Türkiye pazarında manâlı bir yeri var. Bastonlarımızın öteki özelliği ise kafa ve gövde motiflerinin yine bölgemizdeki tarihi eserlerin üstünde sıkça rastlanan Osmanlı ve Selçuklu motiflerini işlemekteyiz. Bu motifteki hayvan figürlerini hayvan kafalarına motifli hayvan desenlerini de baston gövdelerine işlemekteyiz. Bu işleme tekniklerini de tezhip sanatıyla işliyoruz. Rum-i sanatını da işlemekteyiz ve tekrar aydınlatma tekniğiyle Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin üzerindeki motifleri öncelikle kilim deseni elde etmek üzere bir çok motifleri bastonlarımıza işlemekteyiz. Bu motifler de Ahlat bastonlarına fazla öbür kasıt kazandırmaktadır. biçiminde konuştu.

Baston ustasının 1071 mesaisi