Arslantepe’deki kazılarla devlet sisteminin izi sürülüyor

Arslantepe'deki kazılarla devlet sisteminin izi sürülüyor
Arslantepe'deki kazılarla devlet sisteminin izi sürülüyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anadolu topraklarının varlıklı tarihi kültürünü yansıtan ve Anadolu’da birincil şehir halkı devletinin kurulmasına sahne olan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’nde “devlet sistemi”nin nasıl doğduğunu çözümlemek için kazılar yapılıyor.

Höyük, duvarlarına renkli figürler bitmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, kılıç ve mızraklarıyla tarihe ışık tutuyor.

İNSANLIĞA KUCAK AÇAN TARİHİ MEKAN

Fırat Nehri’nin batı kıyısında, Malatya’ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı tamamen binlerce sene insanoğluna kucak açmış tarihi mekanlar arasında bulunuyor.

MEDENİYETLERİN Rİ

Milattan önce 5 binli yıllara dayanan Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı’na değin geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans’a değin böylece fazla medeniyetin izlerini saklıyor.

Yapılan kazı çalışmalarıyla Geç Hitit Dönemi’ne ait, girişinde aslan heykelleri ve devrilmiş bir kral heykelinin bulunduğu höyük, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı yer alan kerpiçten sarayı ve 2 bini aşkın mühürle Anadolu’da “birincil şehir devleti”nin yapılarını ortaya koyuyor.

Arslantepe'deki kazılarla devlet sisteminin izi sürülüyor

DÖNEME IŞIK TUTUYOR

Duvarlarında gücün tasvir edildiği renkli figürler ve işlenmiş rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini barındıran Arslantepe’de Mezopotamya ile benzerlik gösteren fazla sayıda çanak ve çömlekler de kazılardan çıkan eserler arasında yer alıyor.

Bakır, kurşun, gümüş, altın ve alaşımlarından oluşan metal eserlerin de bulunduğu höyükte, manâlı bulgular arasındaki 12 mızrak ile 3’ünün kabzası gümüş bezemeli 9 kılıç da tabanca kullanımının ilk örneklerini göstermesi bakımından döneme ışık tutuyor.

Arslantepe'deki kazılarla devlet sisteminin izi sürülüyor