Ağız kokusu mideden gelebilir

Ağız kokusu mideden gelebilir
Ağız kokusu mideden gelebilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, toplumsal bir sorun olan ağız kokusunun, kulak, burun ve boğaz enfeksiyonu, diş eti hastalıkları, şeker ve böbrek hastalığı ve karaciğer yetmezliği olan kişilerde olabileceğini söyledi.

MİDEDEKİ HELİKOBAKTER KOKU YAPABİLİYOR

Ağız kokusu konusunda sorun yaşayanların ister mide şikayeti olsun ister olmasın mutlaka helikobakter pilori olarak adlandırılan bakteri açısından incelenmesi gerektiğine göze çarpan eden Gümürdülü, “Yapılan çözümleme ve tetkiklerde midesinde bu bakteri varlığı tespit edilen hastalarda bunun tedavisi uygulanır. Sosyal bir problem olan ağız kokusu, tedavi edilenlerin büyük çoğunluğunda kaybolmaktadır” ifadelerini kullandı.

“AĞIZ BAKIMINA ITINA GÖSTERİLMELİ”

Fena ağız bakımı, dişlerin arasına sıkışan yiyecekler, diş eti hastalıkları ve diş çürümesi gibi faktörlerin ağız kokusuna katkıda bulunduğunu gösteren Prof. Dr. Gümürdülü, “Çinkolu sakızlar, çinkolu diş macunları ve ile bununla beraber piyasadaki ağız kokusu giderici gargaraların alkolsüz olanlar seçim edilmelidir” diye konuştu.

“DİŞLERİNİZİ GÜNDE EN DÜŞÜK İKİ KEZ FIRÇALAYIN”

Prof. Dr. Gümürdülü, çocuk, genç ve yaşlı her yaştan bireyin dişlerini günde asgari iki kez fırçalaması gerektiğini de söyledi. Diş aralarında, dil üzerinde ve diğer çevre dokularda kalan yiyecek artıklarının, ağız içindeki bakteriler ile kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep olduğuna dikkat çekti.

DİLİNİZİ DE FIRÇALAYIN

Ağız kokusuna neden olan dildeki tabakalaşmayı önlemek için dil fırçalamanın da alışkanlık haline getirilmesinin önemine değinen Gümürdülü, şunları söyledi:
“Özellikle sigara içenlerle, bolca çay-kahve tüketen kişilerde dil köküne doğru çoğalan paslanma fazla görüldüğü için dil de dişlerle birlikte fırçalanmalıdır. Bu iş için özel olarak yapılmış dil fırçaları ve özel solüsyonlar bulunmaktadır. Olası olduğunca dengelenmiş beslenmeli, ağız kuruluğunu önlemek için günde en düşük 5 kadeh su içilmeli, çiğ soğan, sarımsak tüketilmemelidir. Alkol ve sigara bırakılmalı; dere ve kahve kullanımı azaltılmalıdır.

NANELİ VE MENTOLLÜ SAKIZLAR MİDEYİ ETKİLİYOR

Tükürük salgısını arttırmak için tatsız sakız çiğneyebilirsiniz. Mentollü ve naneli sakızları ise önermiyoruz çünkü mentollü ve naneli sakızlar, keza reflü dediğimiz, mideden yukarı doğru asit kaçağını tetikleyerek ağız kokusunu artırabilmekte, keza de ağız kuruluğu yapabilmektedir. Bir Takım ilaçlar da (sara, kan basıncı ilaçları gibi) tükürük salgısını azaltarak ağız kokusunu artırabilmektedir.”