Rize-Artvin Havalimanı’nda 511 günde 17 milyon 600 bin metre küp deniz dolgusu gerçekleştirildi

Rize-Artvin Havalimanı'nda 511 günde 17 milyon 600 bin metre küp deniz dolgusu gerçekleştirildi
Rize-Artvin Havalimanı'nda 511 günde 17 milyon 600 bin metre küp deniz dolgusu gerçekleştirildi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Temeli 3 Nisan 2017’de atılan, dolgu çalışmaları ise benzer yılın 16 Eylül tarihinde başlayan ve Türkiye’nin deniz dolgusu üzerindeki 2. havaalanı olması planlanan Rize-Artvin Havalimanı’nda 511 günde 17 milyon 600 bin metre küp deniz dolgusu gerçekleştirildi.

Rize’nin Pazar ilçesine tabi Yeşilköy köyü sahilindeki Rize-Artvin Havaalanı’ndaki dolgu çalışmaları ile ilgili veri veren Rize Valisi Kemal Çeber, havalimanı inşaatında hava şartlarına kadar jurnal 100 bin ton deniz dolgusu yapıldığını söyledi. Çeber “Cumhurbaşkanımızın bizzat çok yakından peşine düşüp takip ettiği bir yatırım. Kendilerinin havalimanının 2020 yılında bitirilmesi yönünde yüklenici firmaya bir talimatları, arzuları oldu. Yüklenici firma da sağ olsun 29 Ekim 2020 tarihinde havaalanının bitirilmesi, teslim edilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Havaalanına biz Rize olarak yalnızca bir havaalanı gözüyle bakmıyoruz. Bizim Rize’deki tüm yatırımlarımız önümüzde perspektif olarak koyduğumuz tüm gelişmeleri de etkileyecek bir yatırım” dedi.

“Bu yatırımı yalnızca bir havaalanı yatırımı gözüyle bakmıyoruz”

Rize-Artvin Havalimanı turizm açısından Rize için fazla manâlı bir yatırım olduğunu dile getiren Vali Çeber, bununla beraber yapılacak havalimanının yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Trabzon Havalimanı’na da bir alternatif olabileceğini dile getirdi. Çeber “Ayder odaklı yaylaların kullanımında, lojistik merkezine değin, dış ticaretimizden Uzakdoğu ve bilhassa Arap dünyasından gelecek turistlere dek hepsini etkileyecek olan stratejik bir yatırım. öte taraftan bu bölgede Trabzon Havalimanı dıştan bir havalimanı değil. Rize Artvin Hava Limanı’nın bitmesiyle Trabzon’da hava şartlarından olabilir, teknik problemlerden olur meydana gelebilecek ulaşım kesintileri için bir alternatif olacak” ifadelerini kullandı.

Rize-Artvin Havalimanı’nın 3 milyon gezgin kapasiteli olacağını ve büyük uçaklarında inebileceği teknik donanıma sahip olacağını sözlerine ekleyen Vali Çeber “Rize-Artvin Havaalanı bittiği zaman 3 milyon gezgin kapasiteli bir havalimanı olacak. Büyük uçaklar, mesela Boeing 747-800’ler dahil olmak üzere o sınıftaki her türlü uçakların inebileceği nitelikte bir havalimanı olacak” diye konuştu.

“Rize-Artvin Havaalanı bir mühendislik harikası”

Rize-Artvin Havalimanı’nın bir mühendislik harikası olduğunun altını çizen Çeber “Ordu-Giresun havaalanından şöyle bir farkı var, orada denize dolgu ortalaması 8 metreyken Rize-Artvin Havalimanı’nda 18 metre civarında. Bu anlamda misal bir mühendislik hizmeti. Bazı tekniklerin sadece burada kullandığı bir mühendislik hizmeti. Yapanları da bu anlamda kutlamak gerekli. Bittiği vakit da ilimize ve bölgemize hizmetler sağlayacak bir havaalanı” biçiminde konuştu.

öte yandan 120 kamyon ve 2 hafriyat gemisi ile günde sıradan 100 bin ton taş ile doldurulan denizin üzerinde 3 bin metre uzunluğunda 45 metre genişliğinde pistin yanı sıra 260 metreye 24 metrelik taksi yolu, 300 metreye 120 metrelik apron inşa edilecek. 88,5 milyon ton taşın kullanılması beklenen dolgu alanı üzerine yapı edilecek havaalanı tamamlandığında ise Türkiye’nin 56., deniz üzerine yapılan 2. havalimanı olacak. 4 yılda tamamlanması beklenen havalimanına ilk uçağın 29 Ekim 2020’de inmesi hedefleniyor. Alt yapısı 1 milyar 87 milyon liraya mal olması bekleniyor.