Devlet üniversitelerinde 80 birim sıfır çekti

Devlet üniversitelerinde 80 birim sıfır çekti
Devlet üniversitelerinde 80 birim sıfır çekti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen sene hiç öğrenci yerleşmeyen devlet üniversitelerinde 225 program bulunmaktaydı ve bu programların 89’u ikinci öğretimdi.

Bu yıl ise devlet üniversitelerinde hiç öğrenci yerleşmeyen program sayısı yüzde 64 düşüş göstererek, 25’i ikinci öğretim olmak üzere 80 programa düştü.

GENİŞ ANKET YAPILACAK

Lisans programlarındaki boşluklar ile ilgili geçen yıl olduğu gibi bu seneki adaylar üstünde de geniş bir anket yapılacak. Sonuçlar ilgili paydaşlar ile çözümleme edilerek çıktılar kamuoyu ile paylaşılacak ve gerekli adımlar atılacak.

ÖĞRETMEN PROGRAMLARINA DOLULUK ORANLARI

Geçen sene başta uygulanmaya başlayan öğretmenlik programları için galibiyet sıralaması şartı uygulaması da dahil mesleğin niteliğini çoğaltmak amacıyla geliştirilen bir takım politikalar neticesinde kısmi kontenjan azaltılması yapıldı.

Bu programların geçen yıl doluluk oranının yüzde 86,79 iken bu yıl yüzde 90,39’a yükselmesi dikkati çeken olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

TEMEL BİLİMLER PROGRAMLARINA YERLEŞME ORANLARI

İktisadi kalkınmada etkisi yüksek esas bilimler programlarına ilişkin YÖK’ün başarı bursu uygulaması, bilim dünyası için bir ilk olan YÖK-TEBİP (Temel Bilimlerde Üstün Galibiyet Sınıfı) gibi projeler bu programların tercih edilme oranlarını artırdı.

Geçen sene ile karşılaştırıldığında, yerleştirme sayıları biyoloji programında bin 773’den bin 922’ye, fizik programında 946’dan bin 32’ye, matematik programında 4 bin 196’dan 4 bin 637’ye yükseldi. Kimya programında ise rakam geçen sene bin 991 iken bu sene bin 979 oldu.

Temel bilimler programlarına 2017’de toplam 8 bin 906, bu sene toplam 9 bin 570 öğrenci yerleşti. Öğrencilerin temel bilimlere ilgisindeki bu artışın bilim dünyası namına gelecek için umut vadettiği kaydedildi.

Devlet üniversitelerinde 80 bölüm sıfır çekti

AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Açıköğretim programlarında geçen sene doluluk oranı yüzde 66,44 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl ise doluluk oranı yüzde 73,83’e yükseldi. Bu yükselişte açıköğretim programlarına ilişkin uygulanan akla yatkın planlamanın etkisinin büyük olduğu kaydedildi.

bununla birlikte, açıköğretim programlarının kalitesine yönelik YÖK göre verilen iyileştirici kararların bu programlara yönelik kavrama ve talep noktasında olumlu etkisi bulunduğuna dikkat çekildi. Gelecek yıllarda bu olumlu yükselişin devamının beklendiği vurgulandı.

TABAN BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI ARANAN BÖLÜMER

Taban başarı sıralaması şartı aranan bir takım programlarla ilgili yapılan değerlendirmeye tarafından, tıp fakültesine en daha aşağı sıralarda yerleşen öğrencilerden 40 soru üzerinden matematik ham puanı neti 22,75, fen bilimleri ham puanı neti 22, hukuk fakültesine en daha aşağı sıralarda yerleşen öğrencilerden 40 soru üzerinden matematik çiğ puanı neti 4,25, Türk dili ve edebiyatı çiğ puanı neti 11,75, mühendislik fakültesi alet mühendisliği bölümüne en alt sıralarda yerleşen öğrencilerden 40 soru üzerinden matematik ham puanı neti 5,75, fen bilimleri çiğ puanı neti 5 oldu.

Devlet üniversitelerinde 80 bölüm sıfır çekti

IŞ LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN TERCİHİ

Iş lisesi öğrencilerinin tercih yapma hakkı olan adaylar içindeki oranı, 2006’da yüzde 31, 2017’de yüzde 40, 2018’de ise yüzde 39 oldu. Sınavsız geçiş uygulamasına son verilmesine karşın bu durum, seçim oranına ve dolayısıyla başarılara olumsuz bir etki yapmadı.

Meslek lisesi öğrencilerinin tercih yapan adaylar içindeki oranları ise 2006’da yüzde 32, 2017’de yüzde 37, bu yıl ise yüzde 41’e yükseldi. Bu oranlar birlikte değerlendirildiğinde, iş lisesi öğrencilerinin durumlarında geçen sene ile kıyaslandığında nispi bir iyileşme olduğu görüldü.