Ayanis Kalesi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda yer alan Ayanis Kalesi Kazı Başkanı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, bölgede yürütülen kazı çalışmalarının bilim ve turizm açısından ağırlık taşıdığını söyledi.
“EKSIK BÜTÇE VE BÜYÜK BAĞLILIKLA ÇALIŞIYORUZ”
Yerel yönetimlerin de çalışmaların içinde yer alması gerektiğini vurgulayan Mehmet Işıklı, “İşimiz doğrusu şiddet. Takriben 2 ay tozun toprağın içinde çalışmayı gerektiriyor. Çok eksik bütçe ve büyük bağlilikla bu işler yapılıyor. Bize verilen destekler işimizi daha iyi yapmamızı sağlıyor. Yapılan çalışmaları uluslararası arenaya taşıyacak bir organizasyona ihtiyacımız var. Urartu’nun başkentinde böyle bir çalıştayın yapılması çok anlamlı olacaktır. Gelecek sene inşallah yerli ve tanıdık olmayan yüzlerce kişiyi ağırlayarak Urartu çalıştayını yapmayı planlıyoruz.” dedi.
“TÜRLERİ DEĞIL OLMUŞ HAYVAN TÜRLERİNE RASTLADIK”
Çavuştepe Kalesi Kazı Başkanı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu da 250 yıl Urartular’a başkentlik yapmış Van’daki 3 merkezde kazı yapıldığını anlattı.
“İğne ile kuyu kazarak” bir takım eserleri gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Çavuştepe’de yaklaşık 13 kızıl geyik kalıntısı bulduk. Bu, aslında bir zamanlar buradaki hayvan çeşitliliğinin ne kadar varlıklı olduğunu gösteriyor. Hatta türleri değil olmuş çoğu hayvan kalıntısına rastladık. Bir diğer manâlı nitelik ise Çavuştepe Kalesi’nin Urartular’ın en dinç olduğu döneme tekabül ediyor. 2. Sardur döneminde Gürpınar Ovası’nda kurulan bir kale. Sur duvarları bütünüyle ortaya çıkarılmış durumda.” diye konuştu.