Mardin ’de Süryanilerden bugünlere kalan 4 bin takvim el sanatının devam etmesi için başlatılan projede Yeşilli ilçesinde el sanatına meyilli 15 birey eğitim alıyor. Bir sene her tarafında sürecek eğitimler sonunda telkari el işlemeciliği sanatına yeni ustalar kazandırılması hedefleniyor.
HER YERDE HAYATA GEÇİRECEKLER
Mardin ’in Yeşilli ilçesinde teknolojiye boyun eğmez 4 bin takvim el sanatı telkari işçiliğinin tükenen ustalarını bitmiş hayata devretmek için 1 takvim ‘Hayatı Gümüşle İşle’ proje başlattı.
Yeşilli Kaymakamlığı tarafından başlatılan proje dahilinde el sanatlarında yetenekli 15 birey bir yıl boyunca Mardin ’in telkari ustalarından Gürkan Adar kadar bahşedilen eğitimler ile Yeşilli atölyesinde eğitim alarak baştan mesleği canlandıracak.
4 BİN YILLIK GELENEKTE KADINLARA FAZLA AYRIMCILIK
Yeşilli Kaymakamlığı bünyesinde yürütülen proje zarfında kadınlar meslek edinirken, meslek kurma ve meslek geliştirme eğitimleri ile girişimci olmalarını, hesaplı özgürlüklerinin kazanmalarının yanına eğitim, sıhhat, aile ve kendi hakları konusunda bilinçlenmelerinde etkili olmalarını, proje dahilinde faydalanacakları mesleki hüner kursu ile kadınlara yeni iş imkanları sunup meslek sahibi olmalarını karşılamak keza de sosyalleşmeleri amaçlanıyor.
40 ATÖLYEDEN 3 ATÖLYEYE DEĞIN GERİLEDİ
Yeşilli ’de 10 bayan 5 erkek ile eğitimlerini sürdüren telkari ustası Gürkan Adar,”Midyat ’ta az kalsın 6 aylık esas eğitimimi orada aldım. sonra Gaziantep Üniversitesinde ön lisans eğitimimi kuyumculuk bölümünde tamamladım. Lisans eğitimimi de Mersin’de tamamladım. az daha şu lahza 15 ’ci yılım. GAP projesi dahilinde yürütülen bir proje. 90 ’lı yıllara kadar Midyat ’ta kırka yakın telkari atölyemiz vardı. Maalesef bu dönemde sayı üçe kadar azaldı. Bunun sebebi keza göç hem de teknolojinin işimizi bozmasıdır.” dedi.