Yatay geçiş nedir, nasıl yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yatay geçiş bir üniversiteden diğerine veya bir üniversitenin bölümünden eş değerdeki farklı bir bölümüne geçiş yapmaya denir. Her yıl üniversitelerin yönetim kurulları tarafından her bölüm için kontenjanlar belirlenir. Adaylar bu kontenjanlar dahilinde başvuruları değerlendirilerek istedikleri bölümlere yerleştirilirler.

 Acele ile verilmiş kararlar veya beklentilerin farklı olmasıyla, insanlar bazen kararlarından pişmanlık duyabiliyor. Veya sonradan fikirlerin değişmesi, farklı mecralarda yaşama, eğitim alma isteği belirebiliyor. Öğrenciler bu gibi durumlarda tekrar üniversite sınavlarına hazırlanmak yerine yatay geçiş yapabiliyorlar.

Yatay geçiş türleri

 Kurum içi programlar arası yatay geçiş, kurumlar arası yatay geçiş ve merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş olmak üzere 3 çeşit yatay geçiş vardır. Kurum içi programlar arası yatay geçiş ile aynı üniversite içerisinde farklı bölümlere geçiş yapabilirsiniz. Kurumlar arası yatay geçiş ile ise başka üniversitelere geçiş yapılıyor. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçişte ise üniversiteyi kazandığınız yıl aldığınız puan üzerinden değerlendirme yapılarak yatay geçişiniz sağlanıyor.

Yatay geçiş şartları nelerdir?

Her öğrenci iki kez başvuru yapabilir ve sadece bir kez yatay geçiş hakkından yararlanabilir.Hazırlık sınıfı öğrencileri yatay geçiş başvurusunda bulunamıyorlar.Ön lisans öğrencileri birinci ve son dönemlerinde yatay geçişten yararlanamıyorlar.Lisans öğrencileri de birinci ve son dönemlerinde yatay geçiş yapamıyorlar.Açık veya uzaktan öğretim programlarında bir bölüme yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler Eylül ayında ilk haftanın son mesai saatine kadar  başvuru yapabiliyorlar. Bu programlarda kontenjan sınırı bulunmuyor.Kurum içi yatay geçişlerde farklı puan türlerinde öğrenci alan bölümlere yatay geçiş yapmak için aynı puan türünde üniversite sınavına girdiği yıl aldığı puanın, geçmek istediği bölümün o yıl kabul ettiği azami puandan az olmaması şartı aranıyor.Kurumlar arası yatay geçişlerde öğrenci not ortalamasını kullanacak ise kayıtlı olduğu bölümde bitirmiş olduğu dönemlerdeki not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması şartı vardır.Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapılacak ise yalnızca öğrencinin kayıtlı olduğu yere yerleştiği yıl aldığı ÖSYM puanı önemlidir. Başarılı olma koşulu önemli değildir.M.T.O.K programı öğrencileri yalnızca M.T.O.K programı dahilindeki bölümlere yatay geçiş yapabilirler.DGS ile yerleşen öğrenciler sadece DGS kılavuzunda belirtilen DGS ile tercih edebileceği yerlere geçiş yapabiliyorlar.Özel yetenek sınavı ile bir kuruma kayıtlı iseniz merkezi yerleştirme puanı ile başvuruda bulunabiliyorsunuz fakat özel yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlara yatay geçiş yapılamıyor.Türkçe öğretim veren bir kurumdan yabancı dilde eğitim veren bir kuruma geçişlerde yabancı dil şartı aranıyor. Yabancı dil şartı var ise bu öğrencilerin geçecekleri okulda yabancı dil eğitimi almaları zorunludur.Öğrenciler vazgeçmeleri halinde sonraki yatay geçiş dönemlerinde eski öğretim kurumlarına geri dönebilme hakkına sahiptirler.ÖSYM’nin yatay geçiş sayfasında belirtilenlere göre ÖSYS kılavuzlarında belirtilen o yıl alınacak öğrenci kontenjanının %30’u oranında yatay geçiş için öğrenci kabul edileceği belirtilmektedir. (Kontenjanlar son başvuru tarihinden 15 gün önce açıklanmaktadır.)

Yatay geçiş nasıl yapılır?

  Yatay geçiş şartlarından sonra sıra nasıl başvuru yapılacağına geliyor. Yatay geçiş güz ve bahar dönemi başlarında yapılabiliyor. Yukarıda yazan şartlar sağlanıyorsa başvuru dönemlerinde geçmek istediğiniz üniversitenin istediği belgeleri hazırlayıp, teslim ederek başvuruda bulunmanız gerekiyor.