Traktör ve biçerdöverlerin yenilenmesine teşvik!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, tarım sektöründe enerji  verimliliğinin artırılması için yeni eylem planları oluşturuldu.

Bunlardan birisi de “Traktörlerin ve Biçerdöverlerin Enerji  Verimlileri ile Yenilenmesinin Özendirilmesi” olarak belirlendi.

Sorumlu kuruluş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak  belirlenirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Bilim,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da ilgili kuruluşlar arasında yer aldı.

Söz konusu plan kapsamında mevcut traktör ve biçerdöver filosunun daha  verimlileri ile değişimi için bir destek mekanizması tanımlanacak, gerekli  mevzuat düzenlemesi değerlendirilecek.

Destek mekanizmasının hurda teşviki, faiz desteği gibi desteklerle  yapılandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecek. Traktör için 20 yaş,  biçerdöver için 10 yaş üzerindekilerinin yüksek verimlileri ile değiştirilmesi  desteklenecek.

ORTAK TRAKTÖR VE BİÇERDÖVER KULLANIMI ÖZENDİRİLECEK

Ayrıca ortak traktör ve biçerdöver kullanımı özendirilerek, traktör ve  biçerdöverlere yönelik enerji verimliliği desteğinin etkisi artırılacak.

Bunun için bakanlıklar, destek mekanizması tasarlanması, destek etki  analizinin yapılması,değişimi gerçekleştirilecek traktör ve biçerdöver sayısının  belirlenmesi için çalışmalar yapacak.

Eylemin zamanlama planına göre, 2018’de destek mekanizmaları ve etki  analizi çalışmaları yapılacak, 2019 ve 2020 yıllarında tüm çalışmalar  tamamlanarak destek uygulamasına geçilecek.

BİÇERDÖVERLERİN YARISINDAN FAZLASI EYLEM KAPSAMINDA

Öte yandan Türkiye’de 2016 itibarıyla 16 bin 247 biçerdöver  kullanılıyor. Bunların 3 bin 985’i 0-5 yaş, 3 bin 790’ı 6-10 yaş, 3 bin 813’ü  11-20 yaş, 4 bin 659’u 20 ve üzeri yaş biçerdöverlerden oluşuyor. Böylelikle  Türkiye’deki biçerdöverlerin yarısından fazlası söz konusu eylem kapsamına  giriyor.

Türkiye’de geçen sene ekim ayı itibarıyla toplam 1 milyon 823 bin 850  traktör kullanılırken, traktör başına ortalama 130 dekar tarım alanı düşüyor.

En çok traktör 86 bin 255 ile Manisa’da bulunurken, bu ili 68 bin 93  traktör ile Konya, 63 bin 394 traktörle İzmir, 62 bin 720 traktörle Bursa, 62 bin  134 traktörle Balıkesir izledi.