Statik IP adresi nedir ve ne işe yarar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Statik IP adresi nedir?

İnternet servis sağlayıcılarının kullanıcılara sunduğu IP seçenekleri dinamik ve statik olmak üzere ikiye ayrılır. Genellikle internet servis sağlayıcıları kullanıcıya dinamik IP adresi tahsis etmektedir. Dinamik IP adresleri cihazların internete her yeniden bağlanışında başka bir IP adresi ile ulaşmasını sağlamaktadır. Bu özelliğin birçok olumlu yönü olmasına karşın bir o kadar da olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebepten dolayı internet servis sağlayıcıları kullanıcılara statik IP adresi ile bağlanma seçeneği de sunmaktadır. Statik IP adresleri, dinamik IP adreslerinin aksine her bağlanışta aynı IP adresini sağlamaktadır.

Web siteleri genellikle statik IP adresi kullanmaktadır.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımızın bir parçası olan internette herhangi bir web sitesine erişmek için tarayıcıya girdiğimiz alan adları belli bir IP adresine yönlendirilmektedir. Bu web siteleri istisnalar haricinde genellikle statik IP adresine sahip sunucularda barınmaktadır. Bunun en büyük avantajı alan adını yazdığımızda her seferinde aynı IP adresine yönlendirildiği için siteye direkt erişebiliriz.

Hayatımıza hızla giren nesnelerin interneti için kullanılabilir.

Kısaca nesnelerin interneti uzaktan birden fazla cihazın kontrolü ve bu olayların otomatik hale getirilmesi anlamına gelir. Endüstri ve Web 4.0 devrimleri ile hayatımıza yerleşen nesnelerin interneti için statik IP adresi kullanımı tavsiye edilir. Statik IP adresi kullanımı sayesinde her an dünyanın hangi noktasında olursanız olun ilgili nesnelerin interneti cihazına 3. parti herhangi bir uygulama kurmadan IP adresi ile erişebilirsiniz.

Statik IP adresi sayesinde ev bilgisayarınızı VPN olarak kullanabilirsiniz.

VPN protokolü kullanıcıların internete daha güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlamaktadır. Bulunduğunuz internet ağına herhangi bir saldırı olduğunda eğer VPN kullanıyorsanız hackerların sizin verilerinizi ele geçirme ihtimali oldukça düşüktür. Bu sebepten dolayı evinizdeki bilgisayarınızı VPN sunucusu haline getirerek statik IP adresi sayesinde dünyanın herhangi bir bölgesinde rahatlıkla internete bağlanabilirsiniz.

Statik IP adresi ile evinizde FTP sunucusu kurabilirsiniz

Evinizde olmadığınız durumlarda bilgisayarınız veya evinizdeki herhangi cihazdaki dosyaya erişebilmek için statik IP adresi almanız yerinde bir karar olacaktır. Bu sayede evinizdeki ağa FTP sunucusu kurarak istediğiniz dosyayı istediğiniz yerden indirerek işinizin aksamasını engelleyebilirsiniz.