İran, Amerikan otomobillerine plaka vermiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran polisi, ABD’de üretilen araçlara markalarını dikkate almaksızın plaka çıkarmayarak Amerikan ithalat yasağını sürdürmekte ısrar ediyor. The Japan Times’a konuşan Saeed Montazerolmahdi’ye göre “Honda ve Toyota’da dahil olmak üzere tüm Amerikan yapımı ve ABD markalı araçların plaka alması polis tarafından yasaklandı.

Ancak İran polisi, hangi araçların Amerikan aracı olduğundan pek emin değil gibi. The Japan Times’a konuşan adam, karısına doğum günü için bir Toyota Prius aldığını ancak otoritelerin otomobile plaka vermeyi reddettiğini ifade etti. Bildiğiniz üzere Toyota, Prius’un üretimini Japonya’da gerçekleştiriyor.

İranlı Otomobil İthalatçıları Birliği, ülkede en az 500 Alman ve Japon otomobilin plaka beklediğini tahmin ediyor. Örgüt, üyelerinin modelleri yasal olarak getirdiklerini ve tüm gerekli vergileri ödediklerini iddia ediyor. Toyota ve Honda, İran’a resmi olarak otomobil ihracatı gerçekleştirmediği için bu konuda bir şey yapamıyorlar. Eğer sürücüler otomobillerini plakasız kullanmaya kalkarlarsa bir yıl hapisle cezalandırılabilirler.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, geçtiğimiz yıl ABD ürünlerini ülkede yasaklamıştı ancak otomobiller bunun bir parçası değildi. Khamenei, 2016 Mayıs’ında 7 milyon dolarlık 200 Chevrolet modelinin ithalatını iptal etmişti. Khamenei bunun nedenini şöyle açıklamıştı: “Amerikalılar bile yüksek yakıt tüketimi ve ağırlığı yüzünden böyle otomobilleri tercih etmiyorlar. Biz neden batmakta olan bir Amerikan fabrikasından bunları ithal edelim? Bu çok garip olurdu.”

İran, ülkeye daha fazla ürün girmesine neden olan bir dizi uluslararası yaptırımla yüzleşiyor. Ancak Hamaney, İran halkını ülkenin ürünlerini satın almaya zorluyor.